Prima pagina

Gallup: Romanii cred ca taxa auto trebuie redusa la zero

Gallup: Romanii cred ca taxa auto trebuie redusa la zero
23.05.2007, 12:01 21

Taxa de prima inmatriculare auto ar trebui redusa la zero sau la cel mult 100 de euro pentru un autovehicul in valoare de 10.000-40.000 euro, iar poluarea mediului ar trebui contracarata prin cresterea amenzilor si tehnologii moderne, nu prin majorarea taxelor la importul de masini poluante.

Concluzia rezulta dintr-un sondaj national realizat in luna mai de Gallup Organization Romania pentru Agentia de Strategii Guvernamentale, pe un esantion de 1.144 persoane de peste 17 ani, considerat reprezentativ pentru populatia adulta a Romaniei, cu o eroare de +/-2,9% la un nivel de incredere de 95%.

Sondajul releva ca programul de casare a masinilor vechi in schimbul unei prime de 3.000 lei pentru achizitionarea unui nou autoturism este cunoscut de 79% dintre respondenti si este apreciat de majoritatea persoanelor intervievate.

Taxa de prima inmatriculare auto este de asemenea cunoscuta de 79% dintre respondenti, dar numai 55% au aflat de modificarile recente operate de Guvern si 27% dintre acestia le considera foarte proaste sau mai degraba proaste.

Modificarile decise de Guvern in cazul taxei auto sunt apreciate de 31% dintre respondenti, iar 18% nu le considera nici bune, nici proaste. Un procent de 63% dintre persoanele care au raspuns chestionarului nici nu intentioneaza insa sa cumpere in urmatorul an un autoturism.

Majoritatea respondentilor (42-44%dintre persoanele care au sau intentioneaza sa cumpere un autoturism) considera ca taxa auto ar trebui redusa la zero pentru o masina de 10.000-40.000 euro, iar 35-40% cred ca taxa trebuie diminuata la maximum 100 euro.

Valoarea medie a taxei calculata pe baza raspunsurilor persoanelor care au ori intentioneaza sa cumpere o masina si considera ca ar trebui sa existe o taxa este de 641 euro pentru un autoturism de 10.000 euro si de 1.906 euro pentru un autovehicul de 40.000 euro.

Masurile la care Guvernul trebuie sa apeleze pentru a reduce poluarea si a proteja mediul sunt considerate ca fiind cresterea amenzilor pentru poluatori (de 31% dintre respondenti), incurajarea firmelor care folosesc masini si tehnologii nepoluante (27%), cresterea puterii de control a autoritatilor locale asupra poluatorilor (18%), cresterea taxelor la importul de masini si tehnologii poluante (7%) sau alte masuri. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO