Prima pagina

Furtul de curent naste afaceri de milioane

27.10.2003, 00:00 15

Furtul de curent electric din retelele de distributie provoaca societatii Electrica pierderi anuale estimate la aproximativ 80 mil. $, potrivit lui Lucian Silviu Boghiu, directorul general al Electrica. Din acest an insa, a doua companie ca marime de pe piata romaneasca a trecut deja la un plan de masuri pentru reducerea drastica a cantitatilor de energie sustrase din retea prin montarea de sisteme antifurt, ceea ce va naste o afacere de milioane de dolari anual pentru furnizorii locali si internationali de echipamente cu asemenea destinatie.
"Am facut deja investitii in zonele cu rata ridicata de furturi si am montat sisteme de masurare si protectie in sistem antifurt. Solutia, practicata si in Uniunea Europeana si in Canada de exemplu, este un echipament care limiteaza posibilitatea de furt", a explicat pentru Ziarul Financiar Lucian Boghiu, directorul general al Electrica.
Potrivit lui Boghiu, echipamentele respective au fost importate din Canada, avand in vedere ca pe piata romaneasca acestea sunt produse la nivel experimental.
"Am avut discutii cu companii din Romania, care ne-au cerut o proiectie a necesarului de astfel de echipamente pentru a-si putea dimensiona propria productie", explica Boghiu.
Pana acum, Electrica a investit 70 mld. lei (circa 2 mil. euro) in localitatile Toflea (jud. Galati) si Sintesti (jud. Ilfov), unde au fost montate transformatoare de mici dimensiuni, investitie ce va fi recuperata in termen de trei ani.
"Din punct de vedere tehnic, ne ducem cu reteaua izolata de 20 KV la fiecare casa, unde instalam un transformator de mici dimensiuni de 5 KVA. Prin intermediul acestui transformator, consumul de energie electrica pentru consumatorii casnici este limitat, iar pe de alta parte, fiecare consumator plateste ceea ce consuma", explica reprezentantii Electrica.
In ceea ce priveste zonele compacte cu o rata ridicata a furturilor de curent, in perioada urmatoare sunt vizate localitatea Strehaia (jud. Mehedinti) si anumite zone din Bucuresti.
Conducerea Electrica mizeaza pentru acest an pe o cifra de afaceri de peste 2 mld. euro si la o echilibrare a balantei dintre venituri si cheltuieli. Pe primele opt luni ale anului, societatea a inregistrat o pierdere bruta de 25 mil. euro, la o cifra de afaceri de 1,16 mld. euro.
Criza din sistemul energetic national, provocata de seceta din lunile de vara, a dat o puternica lovitura profitabilitatii unor companii din sector precum Hidroelectrica, Nuclearelectrica sau Electrica.
Anul trecut, Electrica a inregistrat o pierdere neta de 5,3 mil. euro la o cifra de afaceri de 1,4 mld. euro, potrivit ultimului bilant contabil depus la Finante.
Compania deruleaza in prezent un program de electrificare a locuintelor din mediul rural, de racordare a locuintelor construite prin ANL, precum si de asigurare a energiei electrice pentru proiecte de investitii de peste 100 mil. $. Programul Electrica estre unul din proiectele prioritare din energie ale Guvernului, dupa cel al punerii in functiune a Unitatii II a centralei nuclearelectrice de la Cernavoda. Pentru aceasta, compania va putea contracta credite in valoare de pana la 200 mil. $, pentru a acoperi costul lucrarilor.
Deja, un prim credit de 1.200 mld. lei (echivalentul a 36 mil. $), Electrica l-a primit de la ING Bank si BCR, scadenta fiind stabilita la cinci ani cu o perioada de gratie de doi ani. Pentru contractarea creditului, Finantele vor emite o scrisoare de confort, ce asigura o garantie "morala", si nu una pecuniara.
"Creditul a fost contractat in lei pentru ca nu vrem sa fim expusi variatiilor cursului de schimb, avand in vedere ca Electrica incaseaza in lei si isi plateste furnizorii sau constructorii implicati in proiect tot in lei", precizeaza Boghiu. Derularea proiectului aduce cu sine comenzi importante pentru  firmele de constructii, unele implicate la nivel national in proiect, altele local, cat si pentru furnizorii de cabluri sau alte echipamente necesare.
In acest moment, volumul creditelor contractate de Electrica se ridica la aproximativ 300 mil. $.
"Costurile lucrarilor din acest an vor fi de aproximativ 12 mil. $, creditul luat de la ING si BCR urmand sa ne acopere si in prima parte a anului viitor. Urmatoarea cerere de oferta in atentia bancilor va fi lansata de Electrica in luna martie a anului viitor", mai spune seful Electrica. "Avem negociate credite pe 10 ani, cu perioada de gratie de 2 ani si jumatate, fara garantii de stat. Un astfel de exemplu este contractarea unui credit furnizor de la grupul elvetiano-suedez ABB, a carui valoare se ridica la circa 30 mil. euro si vizeaza reabilitarea unui lot de opt statii de distributie", mai spune Boghiu.
Electrica este prima companie mare din sectorul energetic angajata in proces de privatizare. Din cele opt filiale ale sale, cinci sunt in curs de privatizare. Pentru Electrica Banat si Dobrogea, ministerul economiei si comertului, proprietarul Electrica, va semna pana la finele anului contractul de privatizare cu grupul italian Enel. Investitiile italienilor in cele doua distributii sunt estimate la 1,2 mld. $ in urmatorii 15 ani.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO