Prima pagina

Functionarii publici din posturi de conducere vor da examen pana in octombrie

04.07.2000, 00:00 53



Agentia Nationala a Functionarilor Publici (ANFP) a anuntat ieri ca este putin probabil sa reduca aparatul birocratic pana la sfarsitul mandatului conducerii, insa functionarii din posturile de conducere vor fi atestati prin examen pana la inceputul lunii octombrie.

Presedintele ANFP Ludovic Orban a spus ieri ca va fi nevoie de "cel putin doua luni" pentru finalizarea unor analize si evaluari care sa stabileasca "diferitele suprapuneri dintre atributiile functionarilor publici", precum si care ar putea fi functiile publice ce pot fi transmise catre sectorul privat sau cele ce pot fi transferate de la nivelul central catre cel local.

"Corpul functionarilor publici este supradimensionat, sunt o gramada de functii publice inutile care ingradesc activitatea; o mare parte a functionarilor au fost mosteniti, iar altii au fost pusi in functie prin trucuri politice", a afirmat Orban.

ANFP a inceput sa functioneze cu buget propriu de la 1 iunie, dupa adoptarea Legii bugetului. Legea privind Statutul functionarilor publici a fost adoptata in noiembrie 1999 prin asumarea raspunderii Guvernului in fata Parlamentului, ca o cerinta expresa a Uniunii Europene inaintea reuniunii de la Helsinki in cadrul careia Romania a inceput oficial negocierile de aderare.

Presedintele Ludovic Orban a anuntat ca fiecare institutie si autoritate va primi in cursul acestei saptamani o circulara privind organizarea examentului de atestare a functionarilor publici.

El a mai spus ca una dintre sarcinile Agentiei este de a elabora ordonanta privind salarizarea functionarilor publici. Orban sustine ca exista o discrepanta intre salariile functionarilor si nivelul salariilor din domeniul economic si ca, in Romania, salariile acestora se situeaza sub 60% din salariul mediu pe economie, in timp ce in celelalte tari, nivelul este de 75-80%.

Presedintele ANFP a precizat ca, in prezent, se discuta modul in care sa fie salarizati functionarii. "Optiunea mea este pentru un salariu de baza mai mic si pentru un sistem de stimulente", a conchis Orban.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO