Prima pagina

FT: Romania refuza sa grabeasca adoptarea euro

FT: Romania refuza sa grabeasca adoptarea euro
02.03.2007, 11:38 10

Autoritatile romane vor aborda prudent procesul de aderare la zona euro, in pofida recomandarilor Bancii Centrale Europene privind trecerea mai rapida la moneda unica, potrivit guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR), citat de cotidianul britanic Financial Times.
Romania, care a aderat la Uniunea Europeana in ianuarie, ar putea indeplini criteriile de la Maastricht privind adoptarea monedei europene mai devreme decat s-a estimat initial, dar Isarescu vrea sa evite adoptarea euro inainte de "convergenta reala".
"Adoptarea euro pare o decizie simpla, dar este una complicata, si trebuie sa realizam un echilibru intre a fi ambitiosi si a fi realisti", a spus guvernatorul BNR.
Romania, care inregistreaza o crestere importanta a investitiilor straine de portofoliu dupa aderare, vrea sa previna o evolutie similara celei din Ungaria, unde banca centrala a fost nevoita sa amane de doua ori termenul fixat pentru trecerea la euro, ceea ce a nemultumit investitorii si a provocat deprecierea forintului, a adaugat Isarescu.
Pentru a adopta euro in 2014, Romania ar trebui sa indeplineasca criteriile de convergenta stabilite in tratatul de la Maastricht si sa intre in asa-numitul Mecanism European al Ratelor de Schimb (ERM II), anticamera adoptarii euro, in 2012. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO