Prima pagina

Fotograf francez, eliberat din Cecenia

13.06.2000, 00:00 20



Fortele speciale ruse au eliberat ieri un fotograf francez care fusese retinut de rebelii ceceni in urma cu peste opt luni, a anuntat un purtator de cuvant al Ministerului de Interne. "Brice Fleutiaux, luat ostatic pe 1 octombrie 1999, a fost eliberat astazi in urma unei operatiuni speciale", a spus sursa citata.

Fleutiaux, in varsta de 32 de ani, a intrat pe teritoriul Rusiei din Georgia, fara viza, fiind rapit de ceceni, care au cerut o recompensa de 1,5 milioane de dolari, relateaza Reuters. "El s-a comportat foarte iresponsabil. Multi oameni si-au riscat pentru a-l salva din captivitate. Pare sa fie nevatamat, desi a fost retinut un timp indelungat de banditi", a adaugat oficialul rus, care nu a oferit detalii despre modul in care a fost eliberat fotograful francez.

Luna trecuta, el a vorbit la telefon din capitivitate cu mama sa, implorand-o sa ajute la eliberarea sa.

La Paris, ministrul francez de externe Hubert Vedrine a confirmat eliberarea lui Fleutiaux, iar premierul Lionel Jospin a declarat ca este foarte bucuros in urma primirii acestei vesti. Ambii oficiali francezi le-au multumit rusilor pentru eliberarea fotografului. La randul sau, presedintele Jacques Chirac a laudat curajul si taria de caracter a lui Fleutiaux in conditii extrem de dificile.

Chirac a intervenit personal pe langa presedintele rus Vladimir Putin si chiar pe langa predecesorul acestuia, Boris Eltan, pentru a obtine cooperarea Moscovei in vederea eliberarii fotografului luat ostatic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO