Prima pagina

Fondurile monetare simt ca e timpul lor

03.11.2003, 00:00 11

Scaderea dobanzilor si accentuarea concurentei pe piata fondurilor mutuale, in special cele cu profit monetar, ii determina pe tot mai multi dintre administratorii de fonduri sa se gandeasca la reduceri ale comisioanelor aplicate pentru rascumpararea investitiilor sau pentru administrarea banilor.
Fondul BCR Clasic, primul lansat pe piata de BCR Asset Management, societatea de admnistrare a investitiilor a Bancii Comerciale Romane va reduce comisioanele, structura acestora fiind astfel mult simplificata. SG Asset Management, societatea de administrare a investitiilor a BRD a anuntat in urma cu cateva luni ca nu mai percepe  comisioane pentru rascumpararea investitiilor in singurul fond admninistrat, Simfonia 1.
"Documentele pentru aprobarea noii grile de comisioane sunt depuse spre aprobare la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare," a declarat Doru Puiu Tiberiu, directorul BCR Asset Management. Comisionul pentru detinerile mai scurte de o luna va ramane 2%,  pentru detierile mai lungi urmand sa nu se mai aplice comisioane. In prezent fondul percepe comisoane cuprinse intre 0,5% si 1%  pentru detineri cuprisnse intre o luna si un an, la care se adauga comisioane suplimentare in functie de modalitatea de plata.
BCR Clasic are un activ net de 113 miliarde de lei, peste 6.000 de investitori, si detine o cota de piata  de aproximativ 12% pe piata romaneasca a fondurilor mutuale. Cele mai impornante plasamente ale fondului sunt titlurile de stat, aproximativ jumatate din activ si obligatiunile municipale cu aproximativ 40%. Cel mai important investitor in fond este chiar Banca Comerciala Romana, care detine titluri in valoare de aproximativ 50 miliarde de lei.
Reducerea comisioanelor de rascumparare ar putea aduce celor doua fonduri un plus in ceea ce priveste cota de piata. Cele doua utilizeaza pentru distributia unitatilor de fond retelele teritoriale ale banilor in timp ce pentru multe din celelalte societati de admnistrare, distributia unitatilor de fond presupune costuri suplimentare, care sunt acoperite tocmai din comisioanele de rascumparare.
BCR Asset Management a lansat la mijlocul lunii iulie a acestui an un alt fond, cu grad mai ridicat de risc si care presupune investitii pe termen mai lung, BCR Dinamic. Fondul, care a ajuns la un activ net de 26 miliarde de lei a inregistrat de la lansare o crestere de 4,4%. Cel mai mare fond mutual de pe piata romaneasca este Simfonia 1, cu un activ net de 415 miliarde de lei si o cota de piata de 42%.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO