Prima pagina

Florin Georgescu se pregateste sa devina presedinte la BCR

Florin Georgescu se pregateste sa devina presedinte la BCR
10.03.2004, 00:00 21



Zvonurile se confirma: pana la sfarsitul acestei luni, Florin Georgescu, inca deputat si vicepresedinte PSD, presedinte al Comisiei de buget-finante din Camera Deputatilor, va prelua functia de presedinte al Consiliului de Supraveghere (Supervisory Board) al Bancii Comerciale Romane (BCR), care va inlocui actualul Consiliu de Administratie. In prealabil, Georgescu urmeaza sa demisioneze din toate functiile politice, au declarat pentru ZF surse apropiate negocierilor privind vanzarea pachetului de 25% plus doua actiuni din capitalul BCR catre BERD si IFC.



Astfel urmeaza a fi indeplinita principala conditie impusa de cele doua institutii financiare internationale pentru realizarea tranzactiei de pre-privatizare a BCR - separarea conducerii executive de cea administrativa. Contactat de Ziarul Financiar, Florin Georgescu a spus ca nu comenteaza si nici nu vrea sa vorbeasca despre acest subiect.



Surse din partidul de guvernamant sustin ca este adevarat ca i s-a propus sa fie viitorul presedinte al Consiliului de Supraveghere al BCR.



Nicolae Danila, care cumuleaza in prezent atributiile executive cu cele de administrare, poate rasufla linistit. El va detine in continuare functia de presedinte executiv al bancii. Potrivit surselor citate, BERD si IFC nu isi vor aduce reprezentanti in conducerea executiva a BCR, aratandu-si astfel increderea in Danila.



Noul Consiliu de Supraveghere va fi format din sapte membri, dintre care cate un reprezentant al BERD si IFC, doi reprezentanti ai celor cinci SIF si trei ai statului roman.



Florin Georgescu este de trei ani membru in Consiliul de Administratie al BCR, ceea ce, potrivit surselor, reprezinta o buna justificare a alegerii sale pentru functia de presedinte al Consiliului de Supraveghere.



In declaratia de interese completata la jumatatea lui iunie 2003, Georgescu se angaja ca in termenul legal sa opteze pentru calitatea de deputat ori de membru in Consiliul de Administratie al BCR.



Florin Georgescu mai detine functia de membru in consiliul director al Fondului Romano-American de Investitii. In prima parte a anilor '90, el a detinut functia de ministru de finante. Numele lui Georgescu a fost vehiculat de mai multe ori pentru diferite functii in sistemul bancar, inclusiv la conducererea BCR, mergand pana la pozitia de guvernator al bancii centrale.



Desemnarea lui Georgescu drept presedinte al Consiliului de Supraveghere nu va insemna si finalizarea detaliilor legate de tranzactia cu BERD si IFC, care ar mai putea dura pana la doua luni.



BERD si IFC au fost extrem de preocupate de a negocia termenii tranzactiei astfel incat sa-si asigure un castig in momentul vanzarii participatiei la BCR, fie direct catre mult cautatul investitor strategic, fie inapoi, catre statul roman.



De asemenea, cele doua institutii au continuat operatiuni de due diligence extrem de detaliate, astfel incat sa evite surprize neplacute, ajungand sa cunoasca pe cat de bine posibil situatia exacta atat a bancii, cat si a celorlalte entitati din grupul BCR, care complica procesul de restructurare.



Intarzierea finalizarii discutiilor cu cele doua institutii financiare a insemnat implicit amanarea platii celor 222 milioane de dolari reprezentand contravaloarea negociata a 25% plus doua actiuni din capitalul social al BCR.



Autoritatea pentru Privatizare a anuntat saptamana trecuta incheierea negocierilor cu BERD si IFC privind finalizarea tranzactiei.



Ultimele doua acte semnate au fost Acordul Actionarilor si Contractul Optiunii de Vanzare, in baza caruia BERD si IFC.



Desi negocierea detaliilor tranzactiei cu BERD si IFC se impotmolise in ultimele saptamani, APAPS se apucase intre timp sa discute vanzarea unui al doilea pachet de pana 8% catre Asociatia Salariatilor BCR. Salariatii nu pot cumpara actiuni BCR la un pret mai mic de 10.000 lei, reprezentand valoarea nominala a unei actiuni.



Contractul - cadru privind prima etapa de privatizare a BCR a fost semnat la Bucuresti pe 4 noiembrie 2003, iar de atunci continua discutiile pentru stabilirea detaliilor implicarii BERD si IFC in restructurarea celei mai mari banci romanesti.



Banca a obtinut, anul trecut, un profit net estimat de peste 160 de milioane de dolari, apropiat de nivelul raportat pentru 2002. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO