Prima pagina

Fiscul isi cere partea din telefonul si benzina de la firma

14.01.2003, 00:00 41

Daca aveti o masina de la firma, pregatiti-va pentru ceva munca birocratica inainte de plecarea de acasa. Conform cu noile norme ale impozitului pe venitul global, trebuie sa va faceti foaie de parcurs. Seful va decide apoi ce drumuri ati facut in interes de serviciu si care sunt cele in interes personal. Pentru ultimele trebuie sa platiti impozit. La fel si cu telefonul: angajatorul dumneavoastra va stabili care sunt convorbiri de serviciu si care nu, iar daca vi le plateste si pe cele personale, dumneavoastra aveti impozit de dat la aceasta suma.
Daca vechile reglementari lasau destul loc de interpretari, normele de aplicare a Legii privind impozitul pe venit insira pe mai multe zeci de pagini toate veniturile si avantajele in bani sau in natura pe care un contribuabil trebuie sa le declare la Fisc pentru a fi impozitate. De la abonamente de transport si cartele telefonice folosite inclusiv in scop personal, la bilete de tratament si prime de asigurare platite de angajator, orice avantaj de acest tip trebuie declarat si impozitat.
Pe principiul "nimic sa nu scape impozitului pe venit", normele de aplicare a legislatiei in domeniu aprobate de guvern de-abia la sfarsitul anului trecut, precizeaza in mod expres toate categoriile de avantaje in natura acordate de un angajator, pentru care salariatul trebuie sa plateasca impozit. Nu este clar daca normele fac referire la 2002 sau vor incepe sa se aplice din 2003.
 "Teoretic, toate aceste avantaje in natura trebuia declarate si pana acum, insa nu erau detaliate in mod expres, asa cum apar in norme. Angajatorul putea face o serie de interpretari favorabile", spune un consultant fiscal.
Regula care functiona pana acum era ca un contribuabil trebuie sa plateasca impozit pentru avantajele in natura primite de la angajator numai daca acesta nu isi inregistra avantajele respective drept cheltuieli deductibile.
Desi o varianta a normelor de aplicare a legii privind impozitul pe venit cuprindea acest principiu, forma finala prevede expres includerea in veniturile impozabile a 11 categorii de avantaje in natura. In schimb, normele precizeaza ca o parte din aceste avantaje legate direct de activitatea contribuabilului ca angajat nu sunt considerate in cele din urma avantaje.
"In practica, aproape sigur vor aparea situatii "la limita" in care contribuabilul se va putea strecura printre aceste prevederi", afirma un consultant fiscal.
Potrivit normelor privind impozitul pe venit, primele de asigurare pe care un angajator le plateste in beneficiul salariatilor vor fi impozitate ca un salariu, Fiscul considerand acest tip de avantaj drept un "salariu ascuns".
Cu mai bine de un an intarziere, ordonanta 7/2001 privind impozitul pe venit, aprobata si modificata la jumatatea acestui an prin Legea 493/2002, are un set de norme stufoase, care urmeaza sa fie publicate in Monitorul Oficial.
Ordonanta 7/2001 trebuia sa aiba norme in termen de trei luni de la publicare, termen ignorat de ministerul finantelor. Ordonanta a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2002 fara norme. Potrivit analistilor, exista riscul ca Finantele sa controleze declaratiile de impozit pe 2002 in spiritul normelor metodologice aprobate de-abia in decembrie anul trecut, mai ales ca acestea nu precizeaza o data de intrare in vigoare. Singurul lucru cert este ca Legea 493/2002 a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2003, ceea ce ar da de inteles ca si normele se aplica tot de la inceputul anului curent. Sigur este ca introducerea noilor norme privind impozitul pe venit inseamna mult de lucru pentru consultantii fiscali, care trebuie sa le descalceasca astfel incat clientii lor sa nu fie prinsi de Fisc pe picior gresit. Vor aduce aceste norme mai mult in buzunarul finantelor ? Cu siguranta putem spune doar un lucru: ele sunt un semnal important pentru clasa mijlocie, pe care fiscul, iata, o suspecteaza de un exces de prosperitate. Care trebuie taxata, fireste.

Care sunt categoriile de avantaje in bani si in natura
Normele metodologice de aplicare a legii privind impozitul pe venit enumera in mod expres toate categoriile de avantaje in bani si in natura pe care un salariat le poate primi de la angajator si care sunt asimilate veniturilor care trebuie declarate la fisc.
Sunt considerate avantajele in bani si in natura orice foloase primite de contribuabil, ca urmare a unei relatii contractuale intre parti, sau de la terti. Acestea sunt impozabile indiferent de forma organizatorica a celui care le acorda, cu exceptia vaniturilor pentru care se mentioneaza expres faptul ca sunt neimpozabile sau scutite.
Avantajele in natura pot fi primite cu titlu gratuit sau cu plata partiala si pot avea, printre altele, si urmatoarele forme:
* folosirea vehiculelor de orice tip din patrimoniul afacerii in scop personal;
* acordarea de produse alimentare, imbracaminte, cherestea, lemne de foc;
* abonamente de radio si televiziune, de transport, abonamentele si costul convorbirilor telefonice, inclisiv cartele telefonice;
* permise de calatorie pe diverse mijloace de transport;
* bilete de tratament si odihna, sume acordate pentru distractii sau recreere;
* cadouri primite cu diverse ocazii;
* contravaloarea folosintei unei locuinte in scop personal si a cheltuielilor conexe de intretinere (consum de apa, energie electrica si termica etc.);
* cazarea si masa acordate in unitati proprii de tip hotelier;
* contravaloarea primelor de asigurare suportate de persoana juridica sau de o alta entitate pentru angajatii proprii, precum si alti beneficiari, cu exceptia primelor de asigurare obligatorii potrivit legislatiei in materie;
* serviciile medicale acordate angajatilor proprii si altor beneficiari, in conditiile legii, suportate partial sau integral de catre angajator, altele decat cele obligatorii cum ar fi examen medical al angajare sau controlul medical periodic etc.
Avantajele in natura primite cu titlu gratuit sunt evaluate la pretul pietei la locul si data acordarii avantajului. Avantajele primite cu plata partiala sunt evaluate ca diferenta intre pretul pietei la locul si data acordarii avantajului si suma reprezentand plata partiala.
In ceea ce priveste avantajele in bani, acestea pot fi sumele primite pentru procurarea de bunuri si servicii sau sumele acordate pentru distractii sau recreere.
Angajatorul stabileste partea corespunzatoare din convorbirile telefonice reprezentand folosinta in scop personal, care reprezinta avantaj impozabil, in conditiile art. 9 si se va impozita prin cumulare cu veniturile salariale ale lunii in care salariatul primeste acest avantaj. In acest scop, angajatorul stabileste limita convorbirilor telefonice aferente sarcinilor de serviciu pentru fiecare post telefonic, urmand ca ceea ce depaseste aceasta limita sa fie considerat avantaj in natura, in situatia in care salariatului in cauza nu i s-a imputat costul convorbirilor respective.
Pentru angajatii institutiilor publice, reprezinta avantaj, partea care depaseste limita convorbirilor telefonice stabilita potrivit legii.
La evaluarea avantajului folosirii ins cop personal a vehiculului din patrimoniul afacerii cu folosinta mixta, pus la dispozitie unui angajat, nu se ia in considerare distanta dus-intors de la domiciliu la locul de munca, evidentiata in foaia de parcurs.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO