Prima pagina

Fiscalitate: schimbarea modificarilor continua

03.06.2003, 00:00 14



Legea-minune folosita de ministerul finantelor pentru a pune capat problemelor create de mai multe "scapari" din legislatia fiscala recenta, dar si pentru a inchide noi portite aparute pentru evitarea taxelor, a aparut in Monitorul Oficial.



Un singur act normativ - Legea de aprobare a Ordonantei de urgenta 36/2003 - modifica un set intreg de legi, de la reglementarile privind impozitul pe venit, la microantreprinderi, accize si impozit pe profit. Si noutatile nu se termina aici pentru ca urmeaza sa apara si norme metodologice de aplicare.



Ministerul finantelor s-a grabit sa foloseasca acest instrument pentru a prinde in categoria veniturilor impozabile si asimilate salariilor veniturile incasate din activitati desfasurate in baza unei conventii/contract civil incheiat in conditiile Codului Civil.



"Conventiile civile nu mai sunt considerate forme de angajare in munca, insa conditiile in care se pot incheia conventii civile nu sunt deloc clare. Asimilarea acestora cu salariile intra in contradictie cu caracterul intamplator al acestor venituri precum si cu interpretarile date de Ministerul Muncii", spune Emil Duca, consultant fiscal. "Marea problema a acestei prevederi este ca nu specifica fondul din care se platesc aceste conventii civile. Pana acum le treceam la cheltuieli. Daca spune ca sunt asimilate salariilor, atunci se platesc din fondul de salarii, dar daca spune ca sunt asimilate salariilor in vederea impunerii, ma mai gandesc. Este nevoie de o reglementare care sa-mi spuna exact din ce platesc aceste conventii civile", a declarat Magda Volonciu, avocat specialist in legislatia muncii.



De asemenea, sunt asimilate salariilor sumele acordate de persoanele juridice fara scop patrimonial si de alte entitati neplatitoare de impozit pe profit, peste limita de 2,5 ori indemnizatia acordata salariatilor din institutiile publice. " Aceasta ar insemna ca o microantreprindere va fi obligata sa calculeze impozit pe venit pentru orice suma care depaseste limita de 2,5. ori indemnizatia acordata salariatilor din institutiile publice. Probabil ca normele metodologice vor clarifica la ce se refera aceasta prevedere; pana atunci nu putem decat sa constatam ca orice suma platita peste 2,5 ori indemnizatia la bugetari este considerata salariu", comenteaza Duca.



Dupa controversele legate de potentiala prioritate a statului la recuperarea creantelor, tot ordonanta 36 modificata vine sa afirme contrariul. De asemenea, importatorii nu mai trebuie sa faca dovada virarii la Trezoreria statului a taxelor vamale pentru a-si ridica marfa.



La capitolul vesti bune intra si eliminarea dublei impozitari a primelor de asigurare de viata platite de angajator in numele salariatilor. In cazul in care acestea sunt impozitate la salariat, angajatorul isi va putea deduce cheltuielile aferente la calculul impozitului pe profit.



"Pentru ca asigurarile de viata ale salariatilor sa revina in actualitate ar trebui precizat daca acestea intra sau nu in fondul de salarii, din punct de vedere al contributiilor de asigurari sociale. In conditiile actuale, aceste sume sunt impozitate la fel ca salariile si nu este avantajoasa decat in cazul in care beneficiarul decide sa detina acesti bani pe un termen mai mare", spune analistul fiscal Emil Duca.



In privinta microantreprinderilor, speriate de conditia aparuta in Parlament privind angajarea a cel putin unui salariat, noua reglementare spune ca firmele infiintate inainte de data intrarii in vigoare a legii de aprobare a ordonantei privind impunerea microantreprinderilor pot beneficia de acest sistem de impunere daca angajeaza un salariat pana la data de 31 decembrie 2003. In plus, in termen de 60 de zile ministerul finantelor va emite instructiuni speciale pentru calculul impozitului pe venitul microantreprinderilor.



Prin noua lege, ministerul finantelor incearca sa limiteze transferurile de active care se practica in cazul societatilor puternic indatorate. Astfel, cedarea sau instrainarea activelor imobilizate ale societatilor comerciale autorizate, cu autorizatie expirata, anulata ori suspendata se va putea face numai dupa ce s-au achitat la bugetul de stat toate obligatiile fiscale sau dupa ce persoana care urmeaza sa preia activele societatii comerciale a confirmat posibilitatea platii tuturor debitelor catre bugetul de stat, prin depunerea unei scrisori de garantie bancare.



Ministerul finantelor face si primul pas spre ceea ce va fi incepand de anul viitor agentia unica de colectare a colectare de contributiilor de securitate sociala. Astfel, in atributiile Finantelor intra colectarea CAS, a contributiilor de somaj, sanatate si pensii. Drept urmare, declaratiile privind plata acestor obligatii va trebui depuse la unitatile teritoriale ale ministerului finantelor. Nu este clar daca in perioada urmatoare declaratiile de CAS, asigurari de sanatate sau somaj se depun doar la organele fiscale sau se depun si la Casele de Pensii, Casele de asigurari de sanatate, agentiile de ocupare a fortei de munca. Legea prevede ca articolele care reglementeaza controlul acestor contributii se abroga incepand cu 1 ianuarie 2004.





Ce se mai modifica



- veniturile din conventii/contracte civile, dupa Codul civil, sunt asimilate salariilor, cu exceptia persoanelor fizice autorizate, si impozitate cu 10% la sursa



- termen de angajare a unui salariat pentru microantreprinderi: 60 de zile de la inregistrare



- brokerii de pe piata de capital si din asigurari au dreptul sa-si infiinteze microantreprinderi



- cheltuielile cu prime de asigurare platite de angajator in numele angajatului sunt deductibile la calculul impozitului pe profit



- in mod explicit, statul nu are prioritate in fata altor creditori la recuperarea creantelor



- importatorii nu trebuie sa faca dovada virarii taxelor vamale, fiind suficienta stampila bancii pe ordinele de plata



- TVA de rambursat poate compensa obligatii datorate statului de catre contribuabil



- administrarea contributiilor de securitate sociala (CAS, somaj, pensii) intra in atributiile ministerului finantelor, care va trebui sa primeasca declaratiile privind obligatiile de plata ale fiecarui contribuabil.



razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO