Prima pagina

Firmele private fac 92% din profitul din economie

22.02.2007, 19:10 17

Companiile cu capital majoritar privat concentreaza 91% din cifra de afaceri din economie, 92% din profit si doar 75% din capital, arata un studiu al Comisiei Nationale de Prognoza (CNP).
Per total, sectorul privat are in prezent o pondere de 70%-72% la formarea Produsului Intern Brut, dar aceasta urmeaza sa creasca pana la 79% la orizontul anului 2010, arata studiul. La nivelul primei jumatati a anului trecut, cand au fost culese datele din studiu, firmele cu capital majoritar de stat totalizau restul de 9% din cifra de afaceri, 8% din profit si circa 25% din capitalul social.
Studiul arata insa ca ponderea capitalului privat in economie va creste constant, de la 75% in prima jumatate a anului trecut la circa 87% in 2010. "Cresterea capitalului privat este explicabila prin investitiile straine, dar si prin continuarea privatizarilor, mai ales lichidarea participatiilor minoritare ale statului la firmele aflate in prezent in portofoliul AVAS", afirma Ion Ghizdeanu, presedintele CNP.
El spune ca investitiile straine influenteaza in mod diferit capitalul privat din economie si contributia sectorului privat la PIB. In timp ce investitiile greenfield presupun intrari de capital privat mai mici si o productie mai mare, cele brownfield (inclusiv privatizarile) presupun intrari mari de capital, cu influente mai mici asupra nivelului productiei private.
Din cauza intarzierii privatizarilor, sectorul privat din Romania a depasit pragul de 70% din PIB mult in urma altor state din regiune, cum ar fi Ungaria, Slovacia si tarile baltice.
Din acelasi motiv, productivitatea muncii in Romania a ajuns pe penultimul loc in Europa, reusind sa o depaseasca doar pe cea din Bulgaria, conform datelor Eurostat, divizia statistica a UE. Daca un european mediu munceste o ora pentru a adauga 100 de unitati monetare la PIB, un roman produce in acea ora doar 39 de unitati, un bulgar - 33 de unitati, un polonez - 62 de unitati, un ceh - 68 de unitati si un maghiar - 69 de unitati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO