Prima pagina

Finantele duc deficitul la 0,9% din PIB, in ciuda FMI

04.04.2006, 00:00 6

Ministerul Finantelor va propune Guvernului luna aceasta majorarea deficitului bugetar pe anul in curs de la 0,5% la 0,9% din PIB, pentru acoperirea unor cheltuieli suplimentare ce urmeaza a fi aprobate cu ocazia unei prime rectificari a bugetului, au declarat pentru ZF surse guvernamentale.

Cresterea deficitului semnaleaza decizia ministrului Sebastian Vladescu de a abandona pentru a doua oara acordul cu FMI, in conditiile in care oficialii institutiei continua sa pledeze pentru un buget echilibrat, care sa ajute BNR in lupta cu inflatia. Anul 2005 s-a incheiat cu un deficit de circa 0,8% din PIB, fata de un nivel de 1% stabilit la rectificarea din octombrie, care insa nu a putut fi realizat din cauza incapacitatii de cheltuire a unor sume mari pe final de an.

In sedinta de guvern de saptamana trecuta, ministrul finantelor a prezentat o nota referitoare la rectificarea bugetara conform careia veniturile bugetare asteptate pentru 2006 vor fi mai mari cu circa 325 mil. euro (1,16 miliarde de lei sau 0,35% din Produsul Intern Brut) fata de nivelul estimat anul trecut si inclus in Legea bugetului, pe baza incasarilor mai bune din primele doua luni ale acestui an.

Chiar si asa, plusul de cheltuieli necesare nu va putea fi acoperit fara o largire a deficitului cu 0,4 puncte din PIB fata de programul initial. Conform datelor prezentate de Vladescu, cheltuielile publice vor fi suplimentate cu circa 730 mil. euro (0,78% din PIB), ceea ce va ridica deficitul bugetar 0,9% din PIB. Din totalul cheltuielilor de 730 mil. euro programate in plus, doar pentru 230 mil. euro au fost stabilite deocamdata destinatiile exacte, retul banilor urmand sa fie repartizati dupa negocieri intre ordonatorii de credite si Ministerul Finantelor.

Ministerul Finantelor a elaborat mai multe scenarii privind modificarea Codului Fiscal, pentru cresterea veniturilor bugetare la peste 30% din PIB, si asteapta decizia politica, existand in esenta doua variante - taxe sau deficite mai mari, a declarat ieri Sebastian Vladescu. Sunt luate in calcul fie majorarea TVA cu trei puncte procentuale, fie o solutie mixta, de crestere a TVA si a cotei unice, dar si variante care includ mentinerea celor doua impozite principale la nivelul actual.

Vladescu spune ca decizia politica se va putea traduce in taxe mai mari sau deficite bugetare mai mari. El nu agreeaza ideea introducerii cotei reduse de TVA la noi produse.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO