Prima pagina

Finantele au renuntat sa mai vanda certificatele de trezorerie pentru populatie

11.01.2005, 00:00 85

Ministerul Finantelor Publice a decis ieri sistarea temporara a emisiunilor de certificate de trezorerie adresate populatiei cu scadente de 90 si respectiv 180 de zile.
Motivele invocate au fost extinderea maturitatii titlurilor de stat in lei hotarata in acord cu Fondul Monetar International (FMI) pe de o parte, si nivelul disponibilului resurselor de finantere a deficitului bugetar pe anul 2005 pe de alta parte.
Nevoia reorientarii scadentelor surselor de finantare a deficitului bugetar si nivelul satisfacator al disponibilului din contul Trezoreriei au fost invocate si cu ocazia sistarii emiterii de titluri de stat cu scadenta pe un an, operata in august 2004. Decizia a bulversat piata la acel moment, multi jucatori vazandu-si posibilitatile de investitii mult limitate.
Certificatele de trezorerie pentru populatie erau astfel singurele instrumente cu scadenta mai mica de un an ramase in portofoliul Finantelor, cu scopul declarat de a proteja economiile populatiei, in conditiile in care sunt considerate plasamente cu risc minim si ofereau un randament stabil.
Detinatorii de certificate de trezorerie au acum posibilitatea de a opta pentru rascumpararea titlurilor la scadenta sau pentru transformarea acestora in depozite la trezoreria statului. Operatiunea de convertire se va efectua automat la expirarea scadentei titlurilor.
Ministerul Finantelor a stabilit ratele dobanzii pentru depozitele la termen la 12,5% pe an, respectiv la 1,5% pe an pentru cele la vedere, acestea intrand in vigoare din data de 17 ianuarie.
Certificatele aduceau posesorilor o dobanda de 13,5% pe an la scadenta de 90 de zile, respectiv 14% pe an la scadenta de 180 de zile. Acestea ofereau avantajul unui randament fix pe perioada constituirii, in conditiile in care dobanzile pe piata bancara sunt in plin proces de scadere.
Ministerul a anuntat ca, in eventualitatea in care vor avea loc rascumparari masive ale certificatelor, se va recurge la emisiuni lansate pe piata interbancara, considerata mult mai lichida si unde se pot obtine maturitati superioare. Pana la acest moment insa, Finantele nu au anuntat planul de achizitii pentru luna in curs de pe piata interbancara. liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO