Prima pagina

Financial Times: Vinul romanesc incearca sa se reinventeze

Financial Times: Vinul romanesc incearca sa se reinventeze

Andrew Jefford, cel care a scris materialul din FT, este autorul cartii "Noua Franta: Ghid complet pentru vinurile frantuzesti contemporane"

20.08.2008, 19:04 22

Femeile stau de vorba in timp ce-si umplu galetile de la fantana din sat; barbatii scutura prune cu ajutorul unor bete in plina ploaie; baietii indeparteaza usor mustele de pe vaca familiei, in timp ce aceasta paste. Devreme in diminetile calde de vara fanul de pe camp este urcat cu furcile in carute trase de cai inapoi in sat, in timp ce turme de oi si capre se indreapta in directia opusa, conduse de fluieratul barbatilor si de caini catre o noua zi de pascut. Barbatii se opresc din fluierat in momentul in care le suna telefoanele mobile.
In unul dintre cele mai remarcabile peisaje rurale din Europa, in acelasi timp modern si pre-industrial, vinul romanesc incearca sa se reinventeze, scrie Financial Times. Tara a avut o prezenta modesta pe pietele straine de vin in ultimele doua decenii. Dificultatile legate de restituirea pamanturilor in urma prabusirii regimului comunist in decembrie 1989 nu au rezultat in cresterea oportunitatilor atat de sperata, ci intr-un deceniu pierdut. Aceasta tranzitie este acum pe cale sa ia sfarsit in urma integrarii Romaniei in UE in ianuarie 2007 si cu ajutorul fondurilor Sapard pentru agricultura.
Cei interesati, putini la numar, au asteptari mari de la vinul romanesc.
Marele bumerang al Carpatilor ofera nu numai un podis transilvanean potrivit cultivarii vitei de vie, ci si un sir lung de dealuri joase deja plantate cu vita-de-vie de pe vremea romanilor - in apropiere de coasta Marii Negre exista soluri calcaroase.
Climatul continental extrem reprezinta una din conditiile nefavorabile. In timpul verilor extrem de fierbinti, temperaturile depasesc 40 de grade, in timp ce in noptile de iarna temperaturile coboara sub 25 de grade. Bogatia solurilor nu este intotdeauna ideala pentru viticultura. Aproape toate din cele mai bune podgorii ale tarii au mai putin de 10 ani, in timp ce podgoriile mai vechi sunt un amestec de soiuri (80% din vinul vandut in Romania nu este imbuteliat, iar aproape jumatate din vii sunt hibride). Chiar si unii din cei pentru care calitatea conteaza recurg la butoaie de stejar. Primele locuri in acest sector sunt detinute de investitori straini, intreprinzatori locali si reprezentanti ai vechii aristocratii. Pe domeniile viticole de la Dragasani ale Printului Stirbei, revendicate de baroneasa Ileana Kripp-Costinescu si sotul sau baronul Jakob Kripp in 2001, sunt produse o varietate de vinuri intr-un stil exact opus practicilor traditionale romanesti care favorizeaza niveluri scazute de zahar rezidual in vinurile rosii, dar si albe. Contele Guy de Poix, aristocrat corsican si fost dentist in Val d'Isere, a inceput in 1994 sa-si construiasca un domeniu in Ceptura; aceasta sub-zona calda din Dealu Mare este considerata una dintre cele mai bune regiuni din Romania pentru vinurile rosii. Totusi, "viile nu sunt inca plantate in mod corect si nu putem avansa pana cand nu se va face acest lucru," spune Guy de Poix.
In Ceptura mai functioneaza Davino, o mica vinarie administrata de Dan Balaban impreuna cu Bogdan Costachescu. Acestea sunt probabil vinurile cu calitate garantata din Romania in prezent.
Halewood Vintners din Marea Britanie este un investitor pe termen lung in Romania, ca si compania germana Carl Reh. Dominatia acestora pe pietele de export ar putea fi amenintata de Domeniul Coroanei. Cornelia Anghel, cardiolog, si sotul sau Mihai au plantat 250 de hectare cu vie, cu o investitie de 18 milioane de euro.
Istoric, cel mai bun vin al Romaniei a fost vinul alb dulce Cotnari, bazat pe doua soiuri albe: Grasa si Tamaioasa Romaneasca, cultivate in nord-estul tarii.
Standardele de acolo sunt slabe, insa echipa de investitori italo-romani din spatele vinariei Vinarte din Zoresti a achizitionat recent 60 de hectare in Cotnari. Poate acest vin, considerat candva un rival al Tokaji, se va numara din nou printre cele mai bune.

Recomandarile expertului FT

Putine din cele mai bune vinuri din Romania sunt vandute in Marea Britanie. Vinexpert (www.evinoteca.ro) este o sursa buna in Bucuresti si online pentru Davino, Comte de Poix si Domeniul Coroanei.
Spre deosebire, vinurile Printului Stirbei pot fi cumparate in Marea Britanie prin intermediul www.ivintners.co.uk. Recomand albul Feteasca Regala 2006 (7,78 lire sterline) si albul sec Tamaioasa Romaneasca 2006 (7,78 lire sterline).
Vinurile rosii romanesti sunt mai usoare decat ne-am astepta datorita caldurii din perioada de vara. Recomand Colina Piatra Alba Pinot Noir comercializat prin intermediul www.laithewaites.co.uk la pretul de 39,90 lire sterline pe 6 sticle si River Route Merlot 2006 Editie limitata de la Reh.
Frunza Pinot Grigio 2007 din Recas este comercializat de Thresher la un pret de 5,99 sau 11,97 lire sterline pentru trei sticle. La Citadella Pinot Grigio 2007 este mai incisiv gratie strugurilor din Transilvania (www.laithewaites.co.uk, 36,90 lire sterline pentru sase sticle).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO