Prima pagina

Finalul cuponiadei naste someri

11.09.2003, 00:00 10

Vanzarea actiunilor distribuite gratuit in cadrul Programului de Privatizare in Masa (PPM) a insemnat pentru mai multi ani o afacere destul de buna pentru multi dintre brokerii de pe piata de capital. Anul acesta ofertele obligatorii de delistare au reprezentat pentru unii din brokerii specializati in preluarea de “cupoane” ultimele tranzactii intermediate pe piata de capital.
Societatea de brokeraj Active International a hotarat sa desfinteze de curand nu mai putin de 92 de agentii din toata tara, societatea ramanand doar cu sase agentii in Bucuresti si inca doua in provincie. Surse din piata de capital afirma ca principalii actionari ai acesteia, fondul de investitii Broadhurst si Posta Romana vor sa isi vanda participatiile.
“Inchiderea sediilor secundare s-a datorat rentabilitatii scazute a activitatii de retail pe piata de capital. La agentiile respective se facea practic prealuare de cupoane.” a declarat Nicolae Ghergus, director de operatiuni la sociatatea de brokeraj. El a mai precizat ca decizia ar fi fost luata cu mult mai devreme daca nu ar fi existat ofertele obligatorii de preluare. Ofertele obigatorii de preluare au insemnat in acest an ultima sansa a micilor actionari de a apela la un broker pentru a le gasi un cumparator pentru actiunile dobandite in cadrul PPM.
Toate cele 92 de agentii desfintate functionau in spatiile puse la dispozitie de Posta Romana, unul din actionarii sociatatii cu 49% din actiuni. Pachetul majoritar de actiuni este detinut de fondul Broadhurst.
Valoarea tranzactiilor intermediate de sociatete pe piata de capital in primele opt luni ale acestui an tranzactii in valoare de 404 miliarde de lei la Bursa Electronica RASDAQ si tranzactii de 137 miliarde de lei la Bursa de Valori Bucuresti. In prezent in clasamentul celor maio mari societati de brrokeraj dupa valoarea tranzactiilor derulate pe piata primele locuri sunt ocupate de societatile de profil ale bancilor, care au reusit sa atraga investitori de talie mare,  in special staini.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO