Prima pagina

Fiicele lui Boris Eltan vor fi acuzate in afacerea "Mabetex"

13.06.2000, 00:00 38



Autoritatile elvetiene vor pune sub acuzare in curand 14 persoane implicate in afacerea "Mabetex", printre acestea aflandu-se si fiicele fostului presedinte rus Boris Eltan, Tatiana Diacenko si Elena Okulova, sustine un articol publicat in ultimul numar al revistei americane "Newsweek", care citeaza surse din echipa de anchetatori elvetieni. Firma de constructii "Mabetex", cu sediul la Lugano, este cercetata din toamna anului trecut, fiind banuita ca a acordat mita in valoare de milioane de dolari unor persoane din anturajul presedintelui Eltan pentru a obtine o serie de contracte privind renovarea unor cladiri publice din Moscova, inclusiv a Palatului Kremlin.

Firma "Mabetex" a deschis in Elvetia doua conturi de card pentru Tatiana Diacenko si pentru sora ei, Elena Okulova, in 1993, in jurul datei la care i-au fost acordate contractele de renovare. Potrivit unui oficial rus citat de "Newsweek", conturile au fost deschise pentru fiicele lui Eltan "fara consimtamantul acestora, insa ele le-au folosit si au cheltuit destul de multi bani". Conform aceleiasi surse, tinandu-se cont de coruptia care cuprinsese societatea rusa in perioada Eltan, sumele din conturi nu erau foarte mari, era vorba de sute de mii de dolari, nu de milioane. "Acelea erau vremurile partidelor de tenis, ale vidului legislativ si ale hiperinflatiei. Toata lumea se imbogatea. Trebuie sa tineti cont de faptul ca membrii familiei Eltan erau oameni crescuti intr-o lume de si de apartamente cu doua camere. Nu pot sa-i judec", a declarat oficialul rus, sub conditia anonimatului.

Autoritatile elvetiene au formulat deja acuzatii oficiale impotriva lui Pavel Borodin, fostul sef al administratiei prezidentiale ruse, omul care l-a adus de la Sankt Petersburg la Moscova pe actualul presedinte Vladimir Putin, si impotriva lui Behgjet Pacolli, directorul executiv al "Mabetex".

Tatiana Diacenko, care a detinut functia de consilier politic al fostului presedinte rus, este extrem de afectata de publicitatea facuta in jurul afacerii "Mabetex". Surse din anturajul sau au declarat ca posibilitatea punerii ei sub acuzare intr-o buna zi a fost dezbatuta la cele mai inalte niveluri la Kremlin timp de cel putin un an.

Formularea oficiala a acuzatiilor il va pune pe presedintele Putin intr-o mare incurcatura, el trebuind sa-si calculeze foarte atent reactiile. Putin a lucrat pentru Borodin dupa ce s-a stabilit la Moscova, in 1996, si este loial familiei Eltan, care l-a propulsat in functia de presedinte tocmai datorita acestei loialitati.

Numele Elenei Okulova a aparut si in scandalul "Bank of New York" referitor la spalarea de bani murdari de catre oficiali, oameni de afaceri si mafioti rusi prin intermediul celebrei institutii bancare americane. Anchetatorii au descoperit ca sotul Elenei, omul de afaceri Valeri Okulov, avea un cont in valoare de 2,7 milioane de dolari la filiala "Bank of New York" din Insulele Cayman, cont care a fost inghetat de autoritati toamna trecuta. Impotriva lui Valeri Okulov nu a fost formulata, deocamdata, nici o acuzatie.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO