Prima pagina

Febra zaharului se va extinde si in Romania

05.05.2004, 00:00 27



Febra cumparaturilor de zahar din Polonia sau Slovenia de dinainte de aderarea acestor tari la Uniunea Europeana s-ar putea sa se vada in curand si in Romania.



Producatorii romani de zahar cer majorarea puternica a taxelor vamale, pentru a proteja productia proprie, dar si pentru a pregati consumatorii de preturile practicate in UE. Un kilogram de zahar ar putea ajunge la circa 23-24.000 de lei, fata de 18-20.000 lei acum.



In tarile din Europa Centrala pretul la zahar a ajuns la circa un euro pe kilogram, (fata de 40-50 de centi in Romania) pentru ca noile state membre ale UE au adoptat politica vamala a Uniunii, care prevede taxe vamale de peste 100% la importurile de zahar din Brazilia sau Cuba. UE isi protejeaza astfel producatorii de zahar din sfecla, care costa mai mult.



Majorarea drastica a taxelor vamale la zaharul de import propusa de industria zaharului va avea urmari negative asupra industriei ciocolatei si a bauturilor racoritoare, insa, sustin producatorii de zahar, are ca scop protejarea in fata importurilor de zahar obtinut din trestie de zahar care este mult mai ieftin decat cel din sfecla de zahar.



Conform CAOBISCO, organizatia ce grupeaza fabricantii de produse pe baza de zahar din UE, in comunitate sunt asteptate cresteri ale pretului la zahar de peste 60%, care vor afecta negativ industria produselor din zahar. Cresterea preturilor la zahar in UE a dus in ultimii ani la un val de mutari de capacitati de productia ale marilor producatori de produse pe baza de zahar din vestul catre estul Europei pentru reducerea costurilor.



Unul dintre primele efecte ale aderarii celor zece state la UE, asupra industriei romanesti a zaharului a fost acela ca s-a resimtit o crestere a comenzilor pentru exportul de zahar romanesc mai ieftin catre destinatii cum ar fi Cehia sau Slovenia.



"Cererile din statele care au aderat recent la UE au crescut foarte mult, inclusiv de la marii producatori care au fabrici si la noi. Numai ca exporturile de zahar in UE sunt prohibitive din cauza barierelor vamale care ne fac produsele foarte scumpe", spune Dan Popovici, director comercial al firmei Lemarco SA Bucuresti care detine fabrica de zahar Liesti din Galati.



Lemarco este al doilea mare jucator de pe piata zaharului dupa Agrana Zucker din Austria care detine trei fabricii de zahar si o treime din piata.



UE impune taxe vamale in medie de 100% la importul de zahar alb, pentru a-si proteja productia.



Piata autohtona a zaharului s-a ridicat anul trecut la 470.000-500.000 de tone din care numai 60.000 de tone au provenit din productia interna, restul fiind zahar brut importat din Brazilia si Cuba si rafinat in fabricile romanesti sau zahar alb.



Cele doua tari produc in mod traditional zahar din trestie de zahar, un produs mult mai ieftin decat cel obtinut din sfecla de zahar. De altfel, exista un adevarat razboi comercial intre statele UE si Brazilia, pe tema barierelor vamale impuse zaharului din trestie.



Organizatia Mondiala a Comertului a propus o liberalizare treptata incepand cu 2008 la comertul cu zahar, insa este putin probabil ca acest lucru sa se intample. Industria zaharului este una dintre cele mai sensibile din lume.



Programul Patronatului Zaharului propus Ministerului Agriculturii prevede, printre altele, marirea taxelor vamale la 70% pentru zaharul brut (fata de 45% si 60%, in functie de tarile de provenienta) si la 140% la zaharul alb (de la 90%), incepand cu 1 iulie 2004.



Insa nu toti membrii Patronatului s-au pus de acord.



"In actuala situatie, prin aceasta masura n-am face decat sa marim costurile fabricilor de zahar, care sunt si importatori de zahar brut, dar care contribuie si la productia autohtona de sfecla de zahar", spune Popovici. Programul mai prevede limitarea cotei de zahar importat din UE la 10.000 de tone anual, cu o taxa vamala de 70% (de la 20.000 de tone cu o taxa vamala cu 18,8% si alte 15.000 de tone cu 45%).



Ion Armenean, presedintele Patronatului Zaharului, spune ca programul are in vedere pe de o parte protectia producatorilor interni fata de importurile masive, iar pe de alta parte pregatirea treptata de acestora pentru apropiata aderare la UE.



"A trebuit sa propunem un program de masuri foarte rapid (pentru majorarea productiei autohtone de zahar - n.red) pentru a cere o cota la productia de zahar cat mai mare in negocierile cu UE. Cele zece state care au aderat la UE se confrunta deja cu majorari ale pretului la zahar care in UE este de 1 euro pe kilogram. Aceste masuri vor duce in Romania la o majorare a pretului zaharului la poarta fabricii cu 4.000 de lei/kilogram in conditiile in care pretul este acum de 14.000 de lei/kilogram", sustine Armenean.



Productia estimata pentru acest an este de circa 40.000 de tone, in conditiile in care au fost cultivate circa 15.000 de hectare cu sfecla de zahar, fata de zece ori mai mult acum zece ani. Estimarile privind consumul din acest an se ridica la nivelul celor din anul trecut. "Acest program trebuie sa sustina si cultivarea sfeclei de zahar care este vitala pentru zona Ardealului unde nu se pot pune aceleasi culturi ca in Baragan, de exemplu", spune Armenean.



Patronatul Zaharului doreste si eliminarea falicitatilor vamale din zonele defavorizate pe unde intra anual in Romania circa 40.000 de tone de zahar alb fara taxe vamale. "Aceste importuri nu fac altceva decat sa distruga preturile si sa distorsioneze grav piata", sustine Armenean.



Popovici spune ca un alt efect al maririi taxelor vamale va fi resimtit in industria produselor pe baza de zahar: ciocolata, bauturi racoritoare etc."Va exista clar o explozie a preturilor produselor ca ciocolata sau bauturile racoritoare daca astfel de masuri sunt impuse mai ales ca aceste majorari nu au la baza un calcul real. In rest cu celelate puncte ale programului - sprijinirea cultivatorilor de sfecla de zahar s.a. - sunt de acord", afirma Popovici.



Paul Nuber, director general Nestle Romania, spune ca preturile produselor care contin zahar vor creste in aceste conditii. El s-a aratat mirat de faptul ca taxele vamale la zaharul alb sunt pe cale sa fie din nou majorate in conditiile in care acestea au suferit ultima modificare in octombrie 2003 cand au urcat de la 40% la 90%.



Producatorii de dulciuri insa isi vor putea majora exporturile in UE, avand in vedere fereastra de oportunitate de mentinere a pretului la zahar la nivele mai reduse decat cele din UE inca o perioada de timp.



Ioan Micula, presedintele European Drinks, spune ca majorarea tarifelor vamale va avea efecte negative asupra industriei de bauturi racoritoare. "Vor creste importurile de bauturi si dulciuri din tari precum Turcia, pentru ca acestea vor fi mai ieftine decat cele produse in Romania", sustine Micula. El a adaugat ca, in ultimul timp European Drink si-a redus semnificativ consumul de zahar, inlocuindu-l cu indulcitori. "Indulcitorii sunt de cinci ori mai ieftini decat zaharul si sunt scutiti de taxe vamale si sunt mai apreciati de consumatorii din UE", afirma Micula.



Armenean spune ca astfel de masuri sunt menite sa evite impactul negativ pe care l-ar avea asupra fabricilor romanesti aderarea la UE. "Cunoscand acquis-ul comunitar incercam sa ne adaptam si sa nu fim luati prin surprindere", sustine presedintele Patronatului Zaharului.



Romania a propus UE negocierea unei cote de productia a 530.000 de tone de zahar anual, careia sa i se adauge cota de izoglucoza, un zahar lichid obtinut din porumb si folosit in industria agroalimentara. Armeneanu s-a aratat mirat de faptul ca surplusul dintre cota primita de trei tari care au aderat recent la UE si consumul acestora este exact cat cota ceruta de Romania Uniunii Europene.



O tona de zahar obtinut din sfecla de zahar oscileaza intre 725 de euro in Austria, 525 de euro in Ungaria si 300 de euro in Romania. O tona de zahar obtinut din trestie de zahar ajunge in portul Constanta la 180-190 de dolari.
stelian.negrea@zf.ro ; georgiana.stavarache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO