Prima pagina

Fabrica falimentara a Hobas de la Bucuresti, preluata de Hobas Cehia cu 5 mil. dolari

23.02.2004, 00:00 507



Hobas Cehia, subsidiara producatorului elvetian de tevi din material plastic armat cu fibra de sticla, a preluat, recent, pentru 4,89 mil. $ fabrica de la Bucuresti, care a apartinut societatii Hobas Tub Romania, intrata in faliment in toamna lui 2003. Fabrica, in care s-au investit peste 15,5 mil. $, devenise in ultimii ani "marul discordiei" intre principalii sai actionari, grupul elvetian Hobas, pe de o parte, si doua fonduri de investitii, pe de alta parte, in conditiile in care compania avea pierderi si acumulase un nivel mare de datorii. Acum Hobas Cehia a cumparat fabrica si intentioneaza sa relanseze productia la jumatatea lunii martie, au spus pentru Ziarul Financiar surse din cadrul Hobas Pipe Systems SRL, companie ce va opera fabrica de la Bucuresti.



"Ne asteptam ca la vanzarea fabricii sa participe si competitorii nostri, cum este cazul grupului saudit Amiantit, insa nu a fost asa. Pretul de vanzare al activelor, care a inclus si terenul aferent, a fost chiar cel de pornire, de 4,89 mil. $, in conditiile in care nu a fost decat un singur participant - Hobas Cehia", au precizat pentru Ziarul Financiar sursele citate. Primele angajari vor fi facute incepand cu 1 martie, intentia fiind ca productia fabricii sa inceapa cu un personal de 10 -12 angajati, inclusiv managementul firmei.



"Pe masura, ce productia fabricii se apropie de capacitatea sa maxima, ceea ce ar insemna o cifra de afaceri anuala bugetata de circa 5 mil. euro, numarul angajatilor va creste, insa nu vrem sa depaseasca 30", precizeaza sursele.



Planul pentru acest an indica o cifra de afaceri de peste 3 mil. euro si obtinerea de profit, in contextul in care circa 70% - 80% din productie va avea ca destinatie piata interna, iar restul la export. Ca piete externe, sunt vizate intr-o prima faza, Bulgaria si Grecia, in calcul fiind luata insa si piata din Republica Moldova.



Investitiile in fabrica de la Bucuresti "nu vor fi mari, urmand sa fie alocate fonduri pentru reparatii sau alte lucrari", spun reprezentantii Hobas in Romania.



De ce Hobas Cehia a participat la licitatie si a cumparat fabrica de la Bucuresti? "Cehii au avut intotdeauna un interes puternic pentru aceasta zona a Europei. Austriecii sunt de exemplu mai interesati de piete precum Italia sau Franta", afirma sursele citate.



Istoria fabricii Hobas de pe piata romaneasca incepe din 1997, cand a fost creata o societate mixta Hobas Tub Romania, ale carei actiuni erau impartite, potrivit ultimelor informatii disponibile, de catre Hobas Management Austria, cu circa 41%, fondurile de investitii Romanian American Enterprise Fund (RAEF) si Romanian Investment Fund (RIF), fiecare cu o participatie de 23,54%, in timp ce Autoritatea pentru Privatizare (APAPS) si Financiara SA (filiala a fostului Bancorex) aveau peste 5%.



Hobas activeaza pe piata romaneasca din 1995 cu structuri de vanzari, iar societatea mixta a luat fiinta in perioada 1997 - 1998. Investitia in fabrica, achizitia de utilaje si tehnologie a ridicat nivelul investitiilor la 15,5 - 17 mil. $ pana la intrarea in faliment a unei fabrici, care nu a mers niciodata pe profit. Avand in vedere evolutia slaba a societatii Hobas Tub Romania, cei care finantasera investitia erau interesati sa-si recupereze banii.



Banca Comerciala Romana avea de recuperat, inainte de intrarea in faliment, de la firma un credit in valoare de 8 mil. $, contractat initial de la banca Creditanstalt Austria prin intermediul defunctei Bancorex pentru finantarea a 85% din valoarea importurilor de utilaje si tehnologie din Austria.



De asemenea, potrivit unor surse din piata, fondurile de investitii RAEF si RIF, actionari ai societatii mixte, au participat impreuna cu 5 - 6 mil. $ la demararea investitiei.



Cu toate ca fabrica din Romania era proiectata ca 75 - 80% din productie sa mearga catre piata interna, in ultimii ani peste 50% din cifra de afaceri era constituita de exporturi. Pe de alta parte, firma nu si-a atins propriile previziuni privind vanzarile, in 2001 fiind realizate vanzari de 3,5 mil. $ fata de un nivel prognozat de 6,5 mil. $, potrivit conducerii de atunci de a fabricii.



In 2002, Hobas Tub Romania a avut pierderi nete de 225,04 mld.lei (6,8 mil. $) la venituri totale de 47,9 mld. lei (1,4 mil. $), avand pierderi in 2001, 2000 si 1999.



Anul trecut, dupa circa un an de la incetarea activitatii in fabrica, pe fondul scaderii comenzilor, a fost introdusa o cerere de intrare in faliment la Tribunalul Municipiului Bucuresti, lichidator fiind desemnat firma Moore Stephens RVA SA. Activele au fost evaluate atunci de o firma britanica la 4,89 mil. $.



Grupul Hobas a avut in 2002 o cifra de afaceri de peste 130 mil. euro si detine locatii in Europa, SUA, America de Sud sau Asia. adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO