Prima pagina

Eugen Radulescu a fost numit presedintele CEC

29.03.2005, 00:00 45


Eugen Radulescu, consilier al guvernatorului BNR, a fost instalat ieri in functia de presedinte al CEC. Ministrul finantelor, Ionut Popescu, s-a deplasat in cursul dupa-amiezei la sediul central al bancii pentru a face anuntul oficial al inlocuirii lui Enache Jiru, cel care a detinut aceasta functie in ultimele opt luni. Deciziile de eliberare din functie, respectiv numire, au fost semnate de premierul Calin Popescu-Tariceanu.


Surse bancare au declarat pentru ZF ca Eugen Radulescu a fost propus pentru aceasta pozitie chiar de guvernatorul Mugur Isarescu.


Radulescu nu a putut fi contactat pentru declaratii in noua sa calitate. Enache Jiru isi incheie al doilea mandat detinut in conducerea CEC intr-o perioada marcata de schimbari electorale, dupa experienta similara din 2000-2001 cand a fost vicepresedinte al bancii. "In acest mandat am obtinut aprobarea Consiliului de Administratie pentru semnarea contractului de implementare a sistemului de carduri, am inceput reorganizarea si specializarea agentiilor si, nu in ultimul rand, am grabit pregatirea camerei de date pentru privatizare, intr-o buna colaborare cu consultantul JP Morgan", afirma Jiru.


Ministrul Ionut Popescu sustine grabirea privatizarii CEC inaintea BCR, fara a mai lua in calcul varianta listarii prealabile a unui pachet de 10% din actiuni. In termen de circa o luna ar urma sa fie deschisa camera de date pentru a permite documentarea numerosilor investitori care si-au exprimat interesul pentru preluarea bancii romanesti cu cea mai mare retea teritoriala. Comisia de privatizare va fi aceeasi ca la BCR.


In acest context, numirea lui Eugen Radulescu este justificata de experienta acestuia in privatizarea Bancii Agricole.


Pe principiul "ce-i in mana nu-i miciuna", la startul privatizarii CEC este asteptata alinierea mai multor competitori, inclusiv dintre cei care ar prefera de fapt sa preia BCR. Si-au exprimat oficial interesul: Erste Bank (care are ca miza tocmai intrarea pe piata si isi pregateste deja oameni in acest scop), Raiffeisen Bank (care ar ataca astfel pozitia a doua pe piata), UniCredito (care are ca obiectiv strategic pozitionarea intre primii doi jucatori), HVB (care de asemenea vizeaza o achizitie importanta pentru a-si intari pozitia pe retail), OTP (cu mari ambitii regionale) si Rabobank (fara o motivatie prea puternica). Nici oficialii BRD-SocGen nu au exclus depunerea unei oferte pentru CEC.


Inlocuirea presdintelui CEC continua seria schimbarilor de la varful institutiilor financiare in care statul inca are putere de decizie. Martea trecuta, AVAS a inlocuit presedintele Eximbank.


Dupa CEC ar urma numirea unui nou presedinte al Consiliului de Supraveghere al BCR, propunerea AVAS fiind Sebastian Vladescu. Surse bancare afirma ca schimbarile de la BCR ar putea fi intarziate de dificultatile intampinate in gasirea unor inlocuitori pentru ceilalti doi reprezentanti ai statului in Consiliu.
razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO