Profesii

EMBA-ul te aseaza la masa cu board-ul companiei

EMBA-ul te aseaza la masa cu board-ul companiei

Click pentru imaginea marita

17.12.2007, 22:53 281

Vlad Micu (35 de ani) lucreaza de aproape 12 ani in sistemul bancar si spune ca s-a gandit sa faca un MBA in urma cu 2-3 ani. De ce? Pentru ca voia sa structureze tot ceea ce invatase "on the job" de-a lungul timpului.
Cat priveste motivatia pentru care a ales programul de Executive MBA organizat de Universitatea de Stiinte Economice si Administrative din Viena (WU) si nu un alt program, Micu spune ca sunt trei criterii esentiale care diferentiaza un program de un altul: modulele de studiu, profesorii si colegii. "Vezi curicula si te gandesti daca se potriveste pe lipsurile tale. De asemenea, un factor decisiv in alegerea mea au fost profesorii, care au experienta practica si nu exista riscul 'sa-ti vorbeasca doar din carti'", spune Micu, care este in prezent director investment banking in cadrul Piraeus Bank.
Alina Olaru (29 de ani) a inceput sa lucreze in resurse umane in 2004, dupa ce anterior ocupase pozitii in domenii ca marketing sau contabilitate primara. A aflat de program cu doar cateva zile inainte de incheierea perioadei de inscriere si spune ca pregatirea dosarului a fost un adevarat "maraton".
"Mi-am dat seama ca pentru a sta la masa cu board-ul companiei chiar trebuie sa vorbesti aceeasi limba. Si nu poti sa faci acest lucru fara cunostinte complete in afaceri", explica Olaru motivatia inscrierii in program.
Mai mult, spune ca pentru ea a fost foarte important modulul de finante, dar si unul dintre cele mai dificile, pentru ca a pus-o fata in fata cu anumite zone ale businessului cu care nu avusese niciodata contact.
Vlad Micu, pe de alta parte, spune ca a vrut sa isi imbunatateasca calitatile oratorice, pentru ca nu avusese foarte des ocazia sa vorbeasca in public. Si a reusit, dar nu a fost usor. "Sunt 30 de oameni care te asculta. Si este vorba de 30 de oameni destepti", spune el.
Pe de alta parte, faptul ca programul de EMBA este sponsorizat de Erste Bank si de Petrom a fost o garantie pentru candidati ca procedurile de selectie vor fi cat mai riguroase. "Nu suntem sponsorizati noi, ca indivizi, ci cele 30 de locuri alocate studentilor romani", precizeaza Micu.
Un alt mare plus a fost regimul in care se desfasoara programul, un fel de part-time, structura care "nu te scoate din productie pentru un an de zile". "Lucrurile se misca foarte repede. Daca iesi din piata pentru un an, piata te uita", subliniaza Micu
Alina Olaru spune ca daca ar fi putut, s-ar fi retras din viata profesionala pentru a dedica tot timpul programului.
Modulele obisnuite dureaza cate patru zile si se desfasoara o data pe luna la Bucuresti. Pe langa acestea, studentii au si doua "field studies", unul care a avut loc la New York in iunie si altul la Viena, care urmeaza sa se desfasoare in luna februarie. Dupa ce a fost in vizita la companii ca Reuters, Nasdaq si Bear Stearns, Vlad Micu spune ca primul lucru pe care l-a observat a fost faptul ca angajatii americani sunt mai relaxati decat cei romani si mult mai longevivi in companie. "Am vorbit cu oameni care lucrau de foarte multi ani in acelasi loc."
Se spune ca in timpul unui program de MBA sau Executive MBA este suficient sa aloci studiului aproximativ doua ore pe zi. "Eu cred ca este putin", spune Micu, care admite ca a sacrificat serile si week-end-urile pentru studiu de cand a intrat in program, in luna decembrie a anului trecut.
Baza de selectie a programului de Executive MBA organizat de Universitatea de Stiinte Economice si Administrative din Viena porneste de la managerii aflati in pozitii de top, cu cel putin cinci ani de experienta profesionala. Toti cei care sunt admisi mai apoi sunt printre cei mai buni dintre cei mai buni, manageri care "fac jocurile" in companiile lor. Cum se impaca ei cu ideea de a-si relua studiile, de a fi ei cei "scosi la tabla"? Mai mult decat atat, pe toata durata programului, trebuie sa convietuiesti cu alti 29 de manageri. Iar pana se asaza lucrurile, poate fi destul de delicat.
"Primele sase luni sunt cele mai dificile. Un Executive MBA inseamna o alta abordare complet diferita de cea cu care ne-a obisnuit facultatea", explica Micu.
Programul universtitatii austriece
WU Executive Academy este cel mai scump de pe piata in prezent, costul pentru cele 14 luni fiind de 35.000 de euro. Toti cei 30 de manageri inscrisi in prima promotie a EMBA-ului au beneficiat insa de finantare din partea Petrom si Erste.
Alina Olaru spune ca probabil nu ar fi urmat acest program in acest moment daca nu ar fi existat finantarea. La randul sau, Micu precizeaza ca ar fi urmat un program, dar probabil ca nu acesta.
Pentru a doua serie, companiile austriece sponsorizeaza impreuna 20 de locuri, iar participantii selectati trebuie sa contribuie cu doar 3.000 de euro din taxa totala. De asemenea, participantilor care intrunesc criteriile de selectie, Universitatea de Stiinte Economice si Administrative din Viena le ofera alte 10 locuri, pentru o taxa de 35.000 de euro.
Cat priveste criticile aduse programelor de MBA sau de EMBA, Vlad Micu crede ca se poate intampla ca ele sa fie "doar o pierdere de timp si de bani, daca programul nu este bine ales".
In general, exista trei optiuni mari pe care le poate lua in considerare un manager dupa absolvire: avansare in compania in care lucreaza deja, schimbarea jobului, respectiv trecerea intr-o alta companie pe o pozitie mai buna, si antreprenoriatul.
In cazul celor doi absolventi, schimbarile s-au produs deja, din mers. Daca la momentul in care s-a inscris in program Vlad Micu se ocupa de finantare municipala si fonduri structurale, in prezent este director investment banking in cadrul Piraeus.
Pe de alta parte, Alina Olaru se ocupa anterior doar de partea de resurse umane in cadrul RTC Holding, pentru ca in prezent sa supervizeze intreaga divizie de functii de suport in grup.
Este greu de spus insa daca si cat de mult a contribuit programul la aceste mutari. Iar acum, cu doar doua luni inainte de absolvire, Micu crede ca cel mai mare castig de pe urma programului este faptul ca a reusit sa-si structureze mai bine gandirea si felul in care priveste un business in care lucreaza de atata timp: cel bancar.
"Desi un astfel de proiect (un EMBA - n.r.) iti ocupa o mare parte din timp, acum, ca se apropie de final, ne pare rau ca se termina", spune el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO