Prima pagina

Elvetienii de la Swisspor fac o fabrica de 8 mil. euro la Turda

11.03.2005, 00:00 103

Compania elvetiana Swisspor va investi in acest an 8 milioane euro in construirea unei fabrici de polistiren expandat la Turda, a declarat Marian Serban, director general adjunct al companiei Swisspor Romania.
Cresterea cererii de materiale de constructii din Romania cu o rata anuala de peste 10% a determinat Swisspor sa-si majoreze capacitatile de productie.
Piata materialelor de constructii din Romania a devenit in ultimii ani o tinta predilecta a investitorilor straini, care au anuntat fie proiecte de construire a unor fabrici, fie achizitionarea celor existente pe piata.
Grupul elvetian Swisspor a intrat pe piata romaneasca in 1997 prin achizitia pachetului majoritar al producatorului de hidroizolatii Matizol Ploiesti. In 1998, elvetienii au infiintat la Ploiesti compania Swisspor Romania si au construit prima fabrica de polistiren expandat, material utilizat in constructii.
"Swisspor ataca in continuare piata romaneasca cu doua companii - Swisspor si Matizol Ploiesti. Anul trecut a fost creata platforma comuna de servicii comerciale Swisspor & Matizol prin implementarea strategiei "pachet complet termo - hidroizolatii", afirma oficialii Swisspor Romania.
Compania a incheiat anul trecut cu o cifra de afaceri de 14,8 milioane euro, valoare mai mult decat dubla fata de anul anterior.
Proiectul de investitii de la Turda va ridica valoarea investitiilor derulate de elvetieni la 24 milioane euro.
Compania a investit circa 6 milioane euro in construirea primei fabrici de la Ploiesti, la care se adauga inca 10 milioane euro in cresterea capacitatii de productie.
"A fost un pas natural, o suma de investitii in retehnologizari si extinderi ce au perfectat la nivel strategic achizitia din 1997 de catre Swisspor Holding a pachetului majoritar al Matizol. Rezultatul a fost unul benefic pentru piata de constructii in totalitatea ei", a comentat Serban.
Swisspor este singurul producator din Romania care detine o statie de oxidare, utila producatorilor de membrane si care sunt dependenti de produsele petroliere din zona Romaniei si Ucrainei.
Fabrica de polistiren expandat de la Turda urmeaza sa fie dotata cu o platforma logistica, precum si cu linii de taiere si impachetare robotizate ce vor permite atingerea unei capacitati de productie de circa 350.00 metri patrati pe an.
Aceasta miscare va permite o scadere a costurilor cu 2,5 - 3 euro pe metru patrat, ceea ce inseamna pana la 10% din pretul mediu al polistirenului.
Matizol Ploiesti, cealalta companie controlata de catre elvetieni, a raportat o cifra de afaceri de 8,5 milioane euro pentru 2003, conform ultimului bilant.
Grupul elvetian Alcopor, denumire schimbata din 2002 in Swisspor, are 17 fabrici in 9 tari, activand in industria materialelor de constructii din Europa de peste 50 de ani.
Planuri de investitii de sute de milioane de euro sunt in derulare pe piata romaneasca de catre Saint Gobain (Franta), Lasselsberger, Wienerberger, Tondach, Bramac (Austria) sau producatorii de ciment Lafarge (Franta), Holcim (Elvetia), HeidelbergCement (Germania).
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO