Prima pagina

Electrica negociaza un credit de 36 mil. dolari cu ING Bank

28.08.2003, 00:00 12

Electrica, cea de-a doua companie de pe piata romaneasca, va contracta in perioada urmatoare un credit in lei de la ING Bank Romania, in valoare echivalenta de aproximativ 36 mil. $, au spus pentru Ziarul Financiar surse din cadrul companiei energetice.
Acesta este primul credit dintr-o serie de imprumuturi cu o valoare totala de pana la 200 mil. $, bani necesari Electricii pentru a finaliza lucrarile de electrificare rurala si urbana, alimentarea cu energie a locuintelor cuprinse in programul Agentiei Nationale pentru Locuinte, precum si pentru unele proiecte majore de investitii.
"Electrica a lansat o cerere de oferta, la care au raspuns cinci banci. Acestea au fost supuse analizei in Consiliul de Administratie, oferta facuta de ING fiind apreciata ca fiind cea mai buna. In acest moment, sunt inca in discutie conditiile concrete de derulare a creditului, cum ar fi perioada de utilizare, daca vor fi trageri lunare sau dobanzi", au spus sursele citate. Banii vor putea acoperi lucrarile ce urmeaza a fi derulate pana la finele anului.
Oficialii ING Bank nu au facut nici un comentariu pe aceasta tema.
Guvernul a autorizat Comitetul Interministerial de Garantii si Credite de Comert Exterior sa avizeze garantarea in proportie de 100% a imprumuturilor contractate de Electrica in limita a 200 mil. $ , potrivit unei hotarari emise in luna iunie.
Potrivit actului normativ, Ministerul de Finante este autorizata sa emita o scrisoare de confort in favoarea bancii finantatoare, iar in cazul in care Electrica nu isi onoreaza obligatiile financiare sa garanteze valoarea angajamentelor neachitate, in termen de 30 de zile de la notificarea bancii finantatoare.
Contractarea unei finantari de pana 200 mil. $ va mari gradul de expunere al Electrica fata de banci, in conditiile in care compania va resimti primele efecte negative ale secetei. Electrica a incheiat anul trecut pentru prima data  pe profit,insa in acest an ar putea rteveni pe pierderi, asa cum aarta si rezultatele de pe primele patru luni. Acest lucru ar putea inhiba societatea in contractarea de alte imprumuturi pentru finantarea lucrarilor de modernizare a retelei si statiilor electrice, unde principalii actori sunt ABB si Alstom.
Filiala locala a ING se dovedeste a fi foarte activa in domeniul creditarii  marilor companiilor de stat din Romania. Recent, o alta companie de stat, Administratia Nationala a Drumurilor a semnat un acord de imprumut pentru 2.550 miliarde de lei (circa 69 milioane de euro), cu un grup de sase banci condus de ING Bank Romania. Interesul bancilor pentru acest credit a fost mare, o parte din bani fiind investita de BCR, BRD-SocGen, Banc Post, Alpha Bank si UniCredit. Creditul luat de AND nu beneficiaza de garantie de stat. ING are o expunere pe piata romaneasca de peste un miliard de euro. adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO