Prima pagina

Ehud Barak i-a lasat pe palestinieni cu ochii in soare

29.12.2001, 00:00 24



Summit-ul tripartit intre liderii israelian, palestinian si egiptean, programat pentru ieri la Sharm el-Sheik, in Egipt, a fost anulat, dupa ce premierul israelian Ehud Barak a anuntat ca nu va participa la aceasta intalnire.

Trei explozii au avut loc ieri in interiorul si in apropierea unui autobuz, la Tel Aviv, provocand ranirea a cel putin 13 persoane, una dintre victime aflandu-se in stare foarte grava. Atentatul vine la cateva ore dupa ce summit-ul tripartit din Egipt a fost anulat.

"Dupa noile consultari dintre premierul Ehud Barak si presedintele egiptean Hosni Mubarak, s-a convenit ca in acest stadiu Barak nu va participa la summit.

Dupa intrevederea dintre Mubarak si liderul palestinian Yasser Arafat, acest subiect va fi reexaminat", precizeaza un comunicat al biroului premierului, potrivit Mediafax.

Reuniunea de la Sharm El-Sheik era destinata relansarii procesului de pace din Orientul Mijlociu, pe baza propunerilor de compromis prezentate de presedintele american Bill Clinton, care vizau in mod special statutul Esplanadei Moscheilor din Ierusalim si dreptul la revenire la caminele lor pentru refugiatii palestinieni.

Exploziile de ieri au avut loc pe o strada centrala din Tel Aviv, in plina zi, politia afirmand ca a fost vorba despre bombe artizanale si ca cerceteaza zona pentru dispozitive similare. Majoritatea ranitilor au suferit arsuri.

Cabinetul de securitate israelian anuntase ieri dimineata ca accepta propunerile de pace americane ca "baza de discutie", cu conditia ca aceeati pozitie sa fie adoptata si de partea palestiniana.

Palestinienii si-au impartasit, la randul lor, miercuri seara, reticentele privind acceprarea planului de pace american, iar Barak declarase ca va accepta proiectul american, daca o vor face si palestinienii.

Arafat s-a intalnit totusi cu Mubarak, pentru a discuta planul SUA de rezolvare a crizei din Orientul Mijlociu, relateaza CNN. Oficialii Casei Albe declarasera ca intalnirea Arafat-Mubarak este esentiala, in timp ce o intrevedere a liderului palestinian cu Ehud Barak ar fi "un bonus pentru convorbirile de pace".

Washingtonul doreste ca Mubarak, lider al natiunilor arabe moderat si co-sponsor al procesului de pace din regiune, sa-i dea unda verde lui Arafat pentru inceperea negocierilor.

Daca Arafat anunta Casa Alba ca doreste sa negocieze, Washingtonul va interpreta acest fapt ca un semn ca liderul palestinian are sprijinul natiunilor arabe pentru a face compromisuri importante.

"Avem nevoie de la americanii si israelieni de detalii clare privind hartile, drumurile, granitele, refugiatii si statutul Ierusalimului", a spus negociatorul-sef palestinian Saeb Erakat.

Desi palestinienii au acceptat in principiu planul SUA, ei i-au trimis lui Clinton o scrisoare in care isi exprima rezervele privind numeroase aspecte ale acestuia.

Proiectul american, elaborat dupa trei luni de conflicte sangeroase in teritoriile palestiniene, este considerat unul al ultimei sanse pentru Clinton, care va parasi Casa Alba in ianuarie, in timp ce Barak se va confrunta cu alegeri anticipate in februarie.

"Temele de discutie sunt extrem de dificile, dar partile sunt mai apropiate ca pozitii decat pana acum, iar eu sper si ma rog ca vor profita de aceasta ocazie", a declarat Clinton.

Potrivit presei israeliene, planul de pace american prevede in special suveranitatea palestiniana asupra Esplanadei Moscheilor, la Ierusalim, in timp ce israelienii ar pastra suveranitatea asupra subsolului locului respectiv.

Palestinienii ar urma, de altfel, sa controleze 95% din Cisiordania si toata Fasia Gaza, dar vor trebui sa renunte la dreptul de intoarcere al celor 3,7 milioane de refugiati plecati in 1948.



Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO