Prima pagina

Eforie vinde hoteluri de 18 mil. euro ca sa faca modernizari

22.03.2006, 00:00 19

Societatea Turism, Hoteluri si Restaurante Marea Neagra (fosta Eforie) a scos la vanzare 35 de active turistice pe care cere cel putin 18,1 milioane de euro. Valoarea activelor ce vor fi instrainate este aproximativ egala cu capitalizarea bursiera a companiei. Valoarea contabila a Eforie este de 59 de milioane de euro.

Banii incasati in urma acestor vanzari vor fi folositi pentru modernizarea celorlalte active.

Cele mai importante active scoase la vanzare sunt hotelurile Alfa si Beta din Saturn care, impreuna cu terenul aferent, au fost evaluate cumulat la un pret minim de vanzare de 4,7 milioane de euro. Pe hotelul Gama din Saturn si terenul pe care se afla se va cere cel putin 2,8 milioane de euro, in timp ce restaurantul Mercur si terenul aferent tot din Saturn, urmeaza sa fie vandut pentru minimum 1,388 milioane de euro, preturi fara TVA.

Compania a mai vandut in mai multe randuri in ultimii ani active in valoare de cateva milioane de euro. Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare incepuse chiar o investigatie asupra unor vanzari, fara a face public pana in prezent rezultatul.

THR este societatea formata in urma fuziunii prin absorbtie de catre Eforie a societatilor Carmen Silva, Miorita Estival, Venus si Saturn.

"Restructurarea a aparut ca o necesitate in urma fuziunii. Pentru a avea o companie mai rentabila trebuia sa facem o restructurare financiara, una manageriala si in acelasi timp si o restructurare a activelor. Am ales sa ne concentram pe modernizarea activelor principale. Astfel, banii pe care i-am putea primi de aici ar putea fi folositi pentru investitii in activele cele mai importante care vor ramane im portofoliu", spune Florian Firu, directorul general adjunct al SIF Transilvania, societate care detine peste 86% din actiunile Eforie.

Preturile minime de vanzare au fost stabilite in urma unor rapoarte de evaluare intocmite de evaluatori independenti, care au fost analizate si de conducerea SIF, a mai spus Firu.

"Activele principale ale THR sunt hotelurile de trei stele Hora, Balada, Cerna si Sirena din statiunea Saturn, de complexul de trei stele Union din Eforie Nord, iar in statiunile Neptun si Venus de hotelurile de doua stele Miorita si respectiv Raluca si Brandusa", a precizat Narcisa Mosoiu, directorul general adjunct al Eforie. catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO