Prima pagina

EADS trebuie sa faca investitii in schimbul contractului

01.09.2004, 00:00 25

Contractul incheiat cu grupul EADS include si o clauza potrivit careia firma se angajeaza sa faca operatiuni compensatorii in Romania, ceea ce inseamna ca o parte din suma platita de stat trebuie sa se intoarca in Romania, potrivit oficialilor Ministerului Integrarii Europene.
"Legislatia operatiunilor compensatorii este respectata si va fi respectata. Dar se prevede chiar in angajament", a declarat, marti, secretarul de stat in MIE Andrei Popescu, la o conferinta de presa sustinuta de negociatorul-sef Vasile Puscas. El sustine ca sunt respectate atat legile romanesti, cat si cele europene.
"S-a amplificat aceasta chestiune", a comentat Popescu. El a raspuns, astfel, informatiilor de presa potrivit carora contractul nu ar fi respectat legislatia operatiunilor compensatorii (offset).
Grupul european de aeronatica si aparare EADS va furniza Romaniei echipamente si sisteme de supraveghere si de securizare a frontierei de stat, in baza unui contract in valoare de 650 milioane euro, cu optiune de subcontractare de inca 350 de milioane de euro. Finantarea contractului va beneficia de garantii de stat.
Legea prevede ca, la contractele de achizitie din import pentru aparare, ordine publica si siguranta mai mari de 3 milioane de euro, 80% din valoarea contractului trebuie sa se intoarca in Romania sub forma de investitii. Conform legii, agentia de compensare, care gestioneaza domeniul, se afla in coordonarea premierului.
In consecinta, Ministerul Finantelor si Ministerul Administratiei si Internelor ar trebui sa vina cu propuneri de compensare pentru un proiect de act normativ in cazul contractului cu EADS.
Negociatorul-sef Vasile Puscas a spus ca intelege faptul ca "exista o anumita sensibilitate legata de optiunea pentru firma". El crede ca acesta este motivul pentru care s-a declansat dezbaterea legata de contract.
Ministrul a declarat, de asemenea, ca autoritatile romane vor prezenta Comisiei Europene datele cerute atunci cind vor primi scrisoarea de la forul european. "Nu stiu daca a venit scrisoarea, intrebati-i pe dansii", a spus Puscas.
Directia Generala de Extindere a Comisiei Europeane de la Bruxelles a anuntat, saptamana trecuta, ca va cere lamuriri in scris ministrului Finantelor, Mihai Tanasescu, despre contractul cu EADS privind securizarea frontierelor si rolul pe care l-ar juca in viitor finantarile PHARE in sustinerea managementului frontierei.
Documentul a fost semnat, in urma cu doua saptamani, de Rainer Hertrich, director executiv al EADS si seful departamentului aeronautic al companiei si de Toma Zaharia, secretar de stat in Ministerul Administratiei si Internelor. La ceremonie au participat premierul Adrian Nastase si cancelarul german Gerhard Schroder.
Conform contractului, EADS va furniza echipamente de supraveghere si de securizare pentru o lungime de 3.147 kilometri de frontiera a Romaniei si va coordona procesul de modernizare a elicopterelor, a navelor maritime, a centrelor de instruire tehnica si a echipamentelor de lucru ale agentilor politiei de frontiera.
Banca franceza Societe Generale impreuna cu bancile germane KfW si Dresdner Bank vor finanta contractul incheiat de EADS cu autoritatile romane , potrivit unor surse de pe piata bancara. Schema de finantare a contractului si numele celor trei banci au fost incluse in oferta inaintata de catre EADS autoritatilor romane. adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO