Prima pagina

Dragan, cel mai bogat roman

06.11.2002, 00:00 139

Iosif Constantin Dragan este cel mai bogat roman, cu o avere de 700 - 900 milioane de dolari, conform Topului celor mai bogati 100 de romani, realizat de revista Capital.
Dragan are 85 de ani, locuieste in special la Milano iar principala sa afacere este compania de GPL (gaz de petrol lichefiat) Butan Gas.
Dragan a investit in Romania dupa 1990, cand a infiintat o filiala a ButanGas cu 15 milioane de dolari. A mai plasat, conform Capital, peste 1 milion de dolari in proprietati imobiliare si 2,3 milioane dolari in tipografia Fed Print si editura Dragoprint.  La nivel european, grupul ButanGas este prezent in opt tari (Germania, Italia, Grecia, Austria, Spania, Bulgaria, Ungaria si Romania). Compania detine 50% din piata greceasca si 30% din cea italiana. Dragan mai detine cinci nave de transport de titei si gaze naturale si un palat in centrul orasului Milano. Este proprietar a peste 200 de imobile de locuit in Italia, dar are proprietati si in Maroc si Grecia. 
Al doilea in topul celor mai bogati romani este fostul tenisman Ion tiriac, cu o avere estimata la 600 - 700 milioane dolari, in mai multe domenii: bancar, asigurari, distributie, comert, productie, proprietati imobliare, media.
Locul trei este ocupat de patronii grupului European Drinks - fratii Micula, cu active de 500 - 600 milioane dolari in special in industria alimentara si turism, iar urmatorii in top sunt tot frati: Paunescu.
George, Valentin si Viorel Paunescu sunt cotati tot cu o avere de 500 - 600 milioane dolari obtinuta in special din tursim, comert exterior si mass- media.
Contestatul om de afaceri Sorin Ovidiu Vantu ocupa locul cinci in top, cu 400 - 500 milioane de dolari, urmat de Ioan Niculae, patronul unui holding care cuprinde Interagro, SNTR, Asirom si Rafinaria Astra.
Cel mai bogat sportiv roman a fost desemnat fotabalistul Gheorghe Hagi, cu o avere de 30 - 40 de milioane de dolari.
Potrivit redactorului-sef al revistei, Andreea Rosca, metodologia utilizata pentru estimarea averilor a fost aceea adoptata de firmele de consultanta.
"Am folosit cifre de afaceri si profituri ale firmelor detinute de oamenii de afaceri, am aplicat coeficienti conform metodelor folosite de firmele de consultanta. De asemenea, am utilizat evaluari ale actiunilor cotate si necotate, ale colectiilor de arta si ale colectiilor de masini", a afirmat Rosca.
Ea a adaugat ca primele 20 de persoane in clasament detin firme mari care au fost auditate, astfel ca valoarea averilor a fost mai usor de calculat.
Intervalele relativ largi, comparativ cu precizia estimarilor cunoscutei reviste Forbes, in care au fost incardate valorile averilor romanilor se datoreaza, spun reprezentantii Capital, faptului ca foarte putine din companiile detinute de afaceristii romani sunt listate pe o piata reglementata de actiuni.
Intrebati despre cei care au facut avere mai degraba prin afaceri "subterane", redactorii Capital spun ca au preferat sa nu ii introduca in top.
"Exista o lista care cuprinde si asemenea afaceristi, dar am preferat, pana la urma, sa nu o publicam", a spus Rosca.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO