Prima pagina

Doosan din Coreea negociaza achizitia Kvaerner IMGB

Doosan din Coreea negociaza achizitia Kvaerner IMGB
09.02.2006, 20:42 249

Vanzarea Kvaerner IMGB este o afacere care s-ar putea situa la o valoare intre 30 si 50 mil. $ (25 - 43 mil. euro), potrivit unor estimari din industrie.

Doosan Heavy Industries & Construction, una dintre cele mai importante companii din cadrul unui concern sud - coreean cu afaceri anuale de 10 mld. euro, este in discutii avansate pentru achizitionarea producatorului de masini grele Kvaerner IMGB, au declarat pentru Ziarul Financiar surse de pe piata.

Sud - coreenii au tatonat terenul pentru preluarea companiei aflate in portofoliul norvegienilor de la Aker Kvaerner inca din decembrie 2004, la putin timp dupa ce au devenit parteneri de afaceri la constructia celei mai mari hidrocentrale din lume - proiectul Trei Defilee din China.

IMGB produce turbine de mari dimensiuni pentru centrale electrice si poate oferi acces la afacerea finalizarii reactoarelor de la Cernavoda, afacere de miliarde de euro.

Grupul Aker Kvaerner, care detine peste 99% din actiunile Kvaerner IMGB Bucuresti, si-a anuntat intentia la putin timp dupa ce a preluat compania romaneasca in 1998, ca se afla in cautarea unui investitor strategic, care sa preia IMGB si obligatiile asumate prin contractul de privatizare. Ultimele semnale din partea Kvaerner indicau ca norvegienii nu vor insa sa mai vanda societatea, pe masura ce aceasta devenea profitabila.

Vanzarea Kvaerner IMGB este o afacere care s-ar putea situa la o valoare intre 30 si 50 mil. $ (25 - 43 mil. euro), potrivit unor estimari facute de surse din industrie.

Reprezentantii Kvaerner IMGB si ai Doosan nu au facut niciun comentariu pe acest subiect pana la inchiderea editiei.

Doosan, fondata in 1896, este una dintre cele mai vechi si mai mari corporatii industriale sud-coreene, cu afaceri estimate in 2005 la aproximativ 10 mld. euro (11.520 mld. won) si un profit operational de circa 600 mil. euro (692,6 mld. won).

Doosan Heavy Industries & Construction, cu afaceri estimate la 2,74 mld. euro si un profit operational de 192 mil. euro in 2005, are divizii de business in domeniul producerii de turbine si generatoare, echipamente pentru centrale electrice nucleare, termocentrale sau fabrici de desalinizare.

Sursele citate afirma ca Doosan este interesata de IMGB pentru a-si suplimenta productia de otel lichid, dar si pentru a se putea pozitiona ca furnizor in afacerea Cernavoda, de finalizare a lucrarilor de punere in functiune a reactoarelor centralei.

Aker Kvaerner a majorat recent capitalul social al IMGB cu 57 mil. $ (44 mil. euro), prin conversia in actiuni a unor credite mai vechi acordate de actionarul majoritar.

Producatorul roman de masini grele Kvaerner IMGB estima pentru 2005 o cifra de afaceri de circa 44,77 mil. $ (circa 37 mil. euro) si un profit din exploatare de circa 1,4 milioane de dolari. In anii anteriori, Kvaerner IMGB a inregistrat pierderi.

Pentru 2006, reprezentantii societatii anuntau anul trecut o tinta de vanzari de circa 43 mil. euro, in baza contractelor incheiate pe piete externe. Productia Kvaerner IMGB se adreseaza in proportie de 90% exportului pe piete precum China, SUA sau tari din Europa, Asia si America de Sud.

Grupul norvegian Aker Kvaerner detine acum in Romania un portofoliu de afaceri de pana la 200 mil. euro, compus din Kvaerner IMGB, FECNE, santierele navale Aker de la Tulcea si Braila, companii la care norvegienii detin pachetul majoritar.



Doosan Heavy Industries

* Parte a unuia dintre cele mai mari conglomerate sud-coreene

* Cifra de afaceri estimata in 2005 la 2,7 mld. euro

* Profit operational in 2005 de circa 192 mil. euro

* Are divizii de business in domeniul producerii de turbine si generatoare, constructii, echipamente pentru centrale nucleare si termocentrale,

industrie grea

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO