Prima pagina

Dolarul a pierdut pasul cu euro

12.11.2002, 00:00 4

Din cativa pasi euro a ajuns ieri la 34.000 de lei, dupa ce cu numai doua saptamani in urma de-abia trecuse de cota de 33.000 de lei.
De la inceputul acestei luni moneda europeana a castigat peste doua procente in raport cu leu. In acelasi timp, dolarul urcat cu sprijinul BNR pana la 33.500 de lei da inapoi.
Analistii sunt de acord ca aceasta evolutie este dictata de pozitia puternica a euro pe pietele internationale, care atinsese ieri maximul ultimelor patru luni fata de dolarul american, fiind cotat la 1,017 $. Cauze: diferenta de dobanda dintre pietele americana si europeana, performanta inferioara a economiei americane fata de cea europeana. 
Banca Nationala a calculat ieri un curs de 34.000 de lei pentru un euro, in crestere cu 215 unitati fata de ziua precedenta, in timp ce dolarul a fost cotat la 33.471 de lei, in scadere cu 55 de unitati.
Deprecierea leului fata de euro a urcat astfel la 21,9% fata de inceputul anului, in timp ce raportata la dolar deprecierea nominala a coborat din nou sub 6%. Cresterea puternica a euro face ca leul sa inregistreze o depreciere mare - 15,05% - si fata de cosul implicit urmarit de BNR si compus in proportie de 60% din euro si 40% din dolar. Din cauza influentei puternice a miscarilor de pe pietele internationale, este dificil de anticipat ce se va intampla in continuare cu euro. Potrivit unor analisti acesta se va mentine luna aceasta peste paritatea cu dolarul.
In conditiile in care banca centrala nu poate interveni pe piata valutara decat asupra cursului dolarului, dealerii spun ca atat timp cat euro ramane peste 1,01$, BNR nu poate decat sa priveasca la ce se intampla. Oricum, din cauza deprecierii deja ridicate a leului fata de cosul valutar banca centrala nu-si mai poate permite sa sustina dolarul.
Din cauza cresterii rapide a euro, in decurs de numai zece zile, aceasta nu a fost inca asimilata de piata. Primele au reactionat casele de schimb valutar care vand deja dolarul la 34.350-34.500 de lei. Ar putea urma majorari de preturi la combustibili, la marfurile importate in euro, precum si cresteri substantiale ale costurilor creditelor contracte in moneda unica.
Inflatia nu va resimti imediat cresterea puternica a euro.
"Euro nu-ti bate imediat la usa cand e vorba de inflatie. Te mai lasa o luna. Aterizarea va fi in principal pe energia termica", a declarat pentru Ziarul Financiar Leonard Cazan, ministrul dezvoltarii si prognozei.
Cu o inflatie de 1,6% in luna octombrie, rata pe primele zece luni ale anului este de circa 13,2%. Luand in calcul chiar cea mai proasta varianta posibila pentru ultimele doua luni ale anului, aceasta inseamna ca 2002 se va incheia cu o inflatie de cel mult 18%. "Este deja mare lucru avand in vedere ca o sa fim sub prognoza initiala de 22%, ba chiar sub nivelul de 20% cu care era obisnuita lumea", spune Cazan.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO