Prima pagina

Doar 5 din 10.000 de paturi de spital sunt in administrare privata

20.05.2004, 00:00 16



Hopul cel mare care urmeaza sa fie trecut de sistemul medical din Romania este privatizarea spitalelor. Pana acum nu s-a intamplat. Singura oferta paralela cu spitalele publice este cea spitalelor private nou-infiintate. Doar cinci astfel de unitati sunt listate de Ministerul Sanatatii: unul la Bucuresti, Munposan '94, doua la Cluj: Hipocrate si Medestet, unul la Bacau - Medical Service si unul in Prahova: Eden.



Conform Ministerului, aceste cinci spitale aveau 63 de paturi la sfarsitul anului trecut, fata de 87 in 2002. Acestea reprezinta doar 0,05% din paturile de spital din toata tara, adica doar 5 din zece mii de paturi de spital sunt acum sub administrare privata.



Dar cum de n-au mai aparut mai multe spitale private, in conditiile in care serviciile din spitalele publice sunt in scadere din punct de vedere al calitatii?



"Lipsesc curajul si finantarea", afirma Mihai Grigore, directorul de marketing din cadrul Munposan '94, spital infiintat de un grup de medici acum zece ani. Munposan '94, primul spital privat din Romania, are 12 rezerve, cu un pat pana la patru paturi. In cadrul spitalul se fac operatii chirurgicale.



Grigore spune ca gradul de ocupare al spitalului este mare, dar nu exista o suprasolicitare. El explica diferenta de eficienta a spitalului privat fata de cel public printr-un management mai bun.



"Aici nu poti sa tii o apendicita 8-9 zile, pe cand la stat, pana trece medicul sa-l viziteze, bolnavul poate sa ramana mai mult timp", spune Grigore.



Mihaela Bilic, doctor in cadrul spitalului privat Medical Service din Bacau, crede ca nu sunt spitale private pentru ca medicii sunt foarte reticenti sa lucreze in astfel de institutii.



"Investitia nu este greu de facut. Important este sa gasesti medicii. Au fost persoane care au ridicat cladirea, dar n-au avut personal medical.S-au lovit de o inertie. Am vazut asistente care spuneau 'unde sa venim noi la un spital privat, care maine poate se desfiinteaza'? Iar medicii cauta sa nu-si piarda locusorul. E foarte delicat. Un profesor sau un medic primar din spitalele de stat nu vine in spitatul privat, decat colaborator. In spitalul de stat nu exista o presiune asupra doctorilor. E sunt niste mici dumnezei in sectiile lor. De asta nici nu sunt astfel de spitale. Medicii sunt reticenti sa lucreze full-time in sectorul privat", sustine Bilic.



Medical Service are 15 paturi si a avut o cifra de afaceri de circa 400.000 de euro in 2003. Ca si Medestet din Cluj, Medical Service s-a dezvoltat ca mai intai ca o clinica pentru operatii de chirurgie estetica. Acum, in clinica se fac si operatii chirurgicale, existand si o sala de nastere.



"Partea de chirurgie estetica se lucreaza in privat pentru ca pacientul nu este un om bolnav si simte nevoia unui altfel de tratament. Mediul privat ofera o intimitate", explica doctorita de la Bacau.



Ea crede ca se vor inmulti spitalele private in urmatorii ani, pentru ca vin investitori. "Ar fi superb sa se faca colosi, spitale mari private care sa acopere tot lantulul actului medical si toata gama de operatii chirurgicale. Multe tentative au esuat pentru ca medicii nu sunt pregatiti sa lucreze cu un patron. In facultate, medicii sunt invatati ca nu au sefi, decat un profesor. La inceput lucrurile sunt entuziasmante daca vin sa lucreze in sectorul privat, dar apoi apare socoteala: de ce sa iau eu bani la un patron cand pot sa-mi dechis eu un cabinet? Plus ca un patron care nu este de pregatire medicala poate colabora prost cu medicul", mai spune Bilic.



In afara de cele 5 spitale private aflate in evidentele MInisterului Sanatatii, exista posibilitatea sa mai fie clinici in tara unde sa se faca operatii chirurgicale. De exemplu, conform informatiilor de pe site-ul Centrului de Diagnostic si Tratament Victor Babes, din Bucuresti, din mai 2002 exista in cadrul sau doua sali de chirurgie. Centrul, care activeaza in primul rand ca o clinica medicala si colaboreaza cu 280 de medici, dispune de sase "stationare" interne cu paturi.



In spitalele private o apendicita costa, cu tot cu spitalizare, masa si serviciile aferente, intre 10-16 milioane de lei, iar o nastere ajunge la 40-50 de milioane de lei, cu toate serviciile incluse.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO