Prima pagina

Distrigaz Sud cere o majorare a tarifelor la gazul natural cu 22%

17.06.2008, 18:30 32

Distrigaz Sud considera necesara o majorare a tarifelor la gazul natural cu 22%.

"La ora actuala, costurile stabilite de ANRE nu acopera cheltuielile Distrigaz Sud si nici o societate nu poate supravietui mult timp in conditiile in care isi vinde produsele sub pretul de achizitie", se arata intr-un comunicat al companiei.

In sprijinul acestei cereri, Distrigaz Sud aduce ca motiv cresterea preturilor energiei, preturi care inregistreaza recorduri istorice in ultima perioada.

Majorarea pretului gazelor naturale a convins majoritatea companiilor europene importante din sectorul energetic sa mareasca preturile cu 15-25% sau au anuntat intentia de a face acest lucru in viitorul apropiat.

"In prezent, aproximativ 67% din gazul consumat in Romania se achizitioneaza din productia interna iar 33% din import. Majorarea pretului barilului de petrol induce si modificarea celui practicat pentru gazul din import. Pretul pe care s-a bazat ANRE atunci cand s-a aprobat cresterea de la inceputul anului a fost, pentru gazul natural din import, de 370 USD/1000 metrii cubi, valabil pentru primul trimestru. In trimestrul al doilea, datorita cresterii cotatiilor petroliere, s-a ajuns la peste 420 USD/1000 metri cubi", a tinut sa completeze compania.

Acest comunicat al companiei de gaze vine ca raspuns la declaratiile sefului directiei de tarife din Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Gabriel Sarbu, care a declarat ca pretul gazelor pentru populatie nu poate urca mai mult de 20%.

"Cu siguranta va fi o crestere la 1 iulie, dar mai mica de 20%", a afirmat Sarbu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO