Prima pagina

Din teama si nepricepere, ideile roman doar pe discheta

02.04.2001, 00:00 23



NEST, un incubator romanesc de afaceri in domeniul IT, a tras linie dupa sase luni de activitate. Rezultatul? Aproape un esec: 50.000 de dolari cheltuiti pe promovare si 30 de proiecte inscrise pentru a primi finantare, dar nici unul cu adevarat valabil.

Un milion si jumatate de dolari raman in asteptarea companiilor in care incubatorul merita sa investeasca.

La lansarea sa in octombrie anul trecut, oficialii NEST au anuntat ca in primul an isi propun sa finanteze sase proiecte in domeniul IT in valoare de 250.000 de dolari fiecare.

Insuccesul incubatorului de afaceri, la jumatate de an de la lansare, poate fi explicat prin faptul ca intreprinzatorii romani nu au stiut sa alcatuiasca planuri de afaceri atractive, spun oficialii NEST.

Pe de alta parte, managerii unor firme autohtone de IT, desi au nevoie de finantare ca de aer, sunt macinati de suspiciune: "Daca le prezint ideea mea, ce garantii am ca nu si-o insusesc si nu o valorifica fara sa ma mai bage in seama dupa aceea?".

"Pana in prezent am primit 30 de proiecte de afaceri in domeniul IT, din care doar cu sase au fost purtate discutii avansate, iar in prezent au ramas doua proiecte care ar putea fi finantate - unul pentru o firma producatoare de jocuri pe calculator si al doilea pentru o firma producatoare de soft medical.

Majoritatea priectelor au fost respinse din prima faza pentru ca nu corespundeau criteriilor noastre, a declarat Ziarului Financiar Raluca Popescu, responsabil de investitii in cadrul Fondului Roman Post-Privatizare, fond care face parte dintr-un consortiul de finantatori ai NEST.

Numarul redus de aplicatii selectate de NEST se datoreaza in mare masura firmelor, care nu stiu sa prezinte un business-plan, cu toate ca dispun de foarte multi specialisti, remarca Popescu.

Ca urmare a interesului slab al firmelor privind finantarea din partea NEST, consortiul de finantatori a decis stoparea promovarii incubatorului. "Incubatorul NEST ramane insa deschis. Noi suntem in cautarea unor proiecte care sa ofere un avantaj competitiv, care sa aiba un potential de crestere si care sa aiba nevoie de asistenta financiara", explica Raluca Popescu.





Finantarile pentru firmele IT sunt minate de suspiciuni



Insuccesul NEST de pana acum se explica si prin conditiile mai putin avantajoase pentru firme cat si datorita neincrederii specific romanesti.

La putin timp dupa aparitia incubatorului de afaceri, in octombrie 2000, pe listele de discutii de pe Internet destinate intreprinzatorilor romani din domeniul IT aparusera deja primele semne de intrebari legate de intentia NEST de a detine 51% din actiunile firmei incubate si prin aceasta controlul afacerii propuse de firma incubata.

In plus, NEST a fost privit de la inceput si cu neincredere de intreprinzatorii romani, acestia temandu-se ca, in lipsa unei clauze de confidentialitate explicit formulate pe site-ul incubatorului de afaceri, NEST le va "fura" ideea.

Raluca Popescu, responsabil de investitii in cadrul RPPF (Fondul Roman Post-Privatizare) explica viziunea NEST in ceea ce priveste impartirea pachetului de actiuni intre incubator si proprietarul ideii de afaceri: "Referitor la cei 51% din actiuni, noi am comunicat in luna decembrie 2000, ca este vorba de 51% din capitalul unei firme nou infiintate, in timp ce in cazul firmelor mai vechi era un proces de negociere in functie de ce nevoie de finantare avea compania".

In ceea ce priveste neincrederea pe care intreprinzatorii romani au manifestat-o fata de NEST, Raluca Popescu spune ca aceasta nu are temei pentru ca pe site-ul incubatorului de afaceri (www.nest.ro) se introduc doar cateva date generale: cine este intreprinzatorul, ce curricullum are, care este nevoia de finantare.

"In momentul in care firmele erau invitate la discutii, se semna un contract de confidentialitate", a adaugat ea.

Desi in practica nu s-a intalnit cu nici un litigiu pe tema "furtului de idei", Gabriel Zbarcea, partener la casa de avocatura Musat and Asociatii, afirma ca "practic, proprietarul unei idei nu este protejat in nici un fel".

"Daca in cazul marcilor sau drepturilor de autor exista organisme care protejeaza drepturile proprietarilor (Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci - OSIM, respectiv Oficiul Roman al Drepturilor de Autor - ORDA), pentru ideile de afaceri nu exista un cadru legislativ si nici cazuistica", a declarat Ziarului Financiar Gabriel Zbarcea.

"In cazul NEST este vorba de faptul ca nu ofera conditii care sa te atraga; nu poti sa ii lasi sa ia 51% din actiunile firmei respective, crede Orlando Nicoara, director al firmei de publicitate pe Internet Telli.

Iar faptul ca NEST va controla afacerea probabil ca i-a impiedicat pe multi intreprinzatori sa aplice pentru finantarea respectiva. OK, finantare, finantare, dar nu poti sa iei controlul total al afacerii.

Cred ca acesta a fost principalul motiv al rezultatului actual al NEST. Pe de alta parte, mai exista si neincrederea romanilor in ceea ce priveste furtul ideii. NEST a suferit si din cauza faptului ca nu a precizat foarte exact cum anume este respectata confidentialitatea".

"Nici nu m-am gandit la finantare din partea NEST, a declarat Ziarului Financiar Silviu Sarbu, directorul companiei FIX Computers si al magazinului virtual Rate.ro. Asta pentru ca in Romania nu se poate gasi finantare decat de la un milion de dolari in sus si chiar si aici foarte greu.

Intre 25.000 - 50.000 de dolari mai poti gasi pentru un start-up bani la prieteni, in timp ce pentru 50.000 - 1.000.000 de dolari, sume de care au nevoie majoritatea firmelor, pauza! Pentru ca cei care au bani se uita foarte greu la proiecte implicand asemenea sume si pentru acest domeniu.

Problema cu NEST este data de faptul ca nu exista in Romania proiecte care sa scoata bani garantat asa cum vor ei. Nu exista piata in Romania. In plus, neincrederea este un factor foarte mare la noi in tara, insa consider ca acest aspect poate fi trecut cu vederea. Pentru ca sunt multi oameni care vor sa faca parte dintr-un proiect mai mare, decat sa ramana cu un proiect mic si fara bani."

Programul NEST, lansat la inceputul lunii octombrie de Fondul Roman Post-Privatizare (RPPF), prevedea, pentru fiecare proiect admis, o infuzie de capital de pana la 250.000 dolari, in prima runda de finantare, asigurarea de suport logistic (spatiu dotat cu toate facilitatile) si de asistenta de specialitate complexa (management, marketing, IT, resurse umane). In urma derularii finantarii, pentru companii nou infiintate, NEST urma sa detina 51% din actiunile firmei incubate, iar pentru companiile care au deja o activitate NEST negociaza aportul la capitalul social.

La ora actuala NEST se afla intr-o faza avansata de discutii privind doua proiecte care ar putea fi finantate, daca se primeste acordul comitetului de investitii.

"Preconizam ca in urmatoarele patru luni sa reusim deschiderea unei finantari, in valoare de aproximativ 500.000 de dolari, pentru doua proiecte privind o firma producatoare de jocuri pe calculator si una producatoare de soft medical", a precizat Raluca Popescu.

Consortiul de finantatori este format din companii specializate in domeniu si fonduri de investitii, printre care se numara Fondul Roman Post-Privatizare, a-anacom (Germania), Advantage Software Corporation (Romania), Roland Berger & Partners (Romania) si Hill International (Romania).



Criterii necesare pentru ca un proiect sa fie ales de NEST:

# domeniul sa fie IT sau software, (comunicatii mobile, software, Internet, Intranet, telecomunicatii, comert electronic)

# companiile trebuie sa fie nou sau recent infiintate, planul de afaceri sa fie agresiv si cu o orientare puternica spre crestere si profit, echipa sa fie talentata si dedicata.

# vor fi preferati mai degraba candidatii din industria de software decat cei din domeniul infrastructurii IT.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO