Prima pagina

Din 15 noiembrie vom avea piata secundara a titlurilor de stat

09.08.2001, 00:00 17



Functionarea efectiva a pietei secundare a titlurilor de stat va incepe din a doua parte a lunii noiembie, dupa ce in aceste zile se asteapta aparitia in Monitorul Oficial a regulamentului de functionare a acesteia, a declarat pentru Ziarul Financiar, Enache Jiru, directorul Trezoreriei Statului.

Pe aceasta piata se vor tranzactiona titlurile de stat vandute anterior. Fiecare titlu va avea un pret, o cotatie, care va depinde de cerere si oferta si de dobanzile din sistemul bancar. Termenul de referinta va fi randamentul (dobanda tranzactionata) care este raportul dintre dobanda efectiva a titlului si pretul de tranzactionare.

Aceasta piata se asteapta sa fie una dintre cele mai mari afaceri datorita sumelor mari implicate, care vor depasi miliarde de dolari. In ultimele luni au existat vii dispute intre cei directi implicati - Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), Banca Nationala si Ministerul Finantelor - in privinta acestui regulament, si mai exact a locului de tranzactionare a titlurilor.

CNVM dorea ca acest loc sa fie Bursa de Valori, idee care nu a fost agreata in totalitate de Ministerul Finantelor si BNR.

"Saptamana trecuta, impreuna cu CNVM si BNR, am trimis la Monitorul Oficial forma finala a regulamentului de tranzactionare a titlurilor de stat si am solicitat ca data de aparitie 9 august (astazi-n.r.). Potrivit acestuia incepand cu 15 noiembrie speram ca aceasta piata sa inceapa sa functioneze", a afirmat Jiru.

Piata titlurilor de stat, respectiv tranzactionarea acestora, este astepta de mai multi ani, dar pana acum autoritatilor au evitat sa reglementeze modul de functionare a acesteia. Acum, intre banci si clienti exista tranzactii cu titluri de stat, dar preturile (dobanzile) nu sunt facute publice.

Printre noutatile care le va aduce acest regulament va fi accesul la piata primara a titlurilor de stat si a persoanelor fizice (pana acum era posibil doar accesul persoanelor juridice) prin ordine necompetitive (n.r-ordinele competitive presupun mentionarea dobanzilor).

In plus, titlurile de stat care au o scadenta de pana intr-un an vor putea fi tranzactionate numai pe piata interbancara, iar cele a caror scadenta va fi mai mare de un an vor putea fi schimbare atat pe piata interbancara, cat si pe piata de capital, la cota Bursei de Valori Bucuresti.

Pentru certificatele de trezorerie cu termene de maturitate mai mari de 12 luni, Ministerul Finantelor va fi obligat sa specifice piata secundara pe care se va tranzactiona seria respectiva.

Pana acum principalii jucatori pe piata titlurilor de stat au fost bancile, care au castigat enorm in ultimii ani din plasamentele in titluri de stat, dar potrivit noilor norme, si societatile de valori mobiliare vor avea posibilitatea sa fie acceptate atat pe piata primara, cat si pe cea secundara.

Regulementul, in forma sa finala, va impune societatilor de brokeraj un capital minim de 75 miliarde de lei pentru a participa pe piata primara (50% din capitalul social minim impus de BNR pentru o banca comerciala), unde sunt vandute prima data titlurile de catre Ministerul Finantelor, si un capital de 37,5 miliarde de lei pentru a participa pe piata secundara, unde sunt ulterior tranzactionate aceste titluri.

Enache Jiru a mentionat ca in termen de 60 de zile din momentul aparitiei in Monitorul Oficial, BNR si CNVM vor mai fi obligate sa emita anumite proceduri tehnice si de aplicarea a acestui regulament, iar apoi, Banca Nationala mai are la dispozitie alte 45 de zile pentru a elibera autorizatii dealerilor care vor fi interesati de aceasta piata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO