Prima pagina

Dezvoltatorii celui mai mare mall din Bucuresti cauta finantare de 400 mil. euro

Dezvoltatorii celui mai mare mall din Bucuresti cauta finantare de 400 mil. euro
09.06.2008, 19:31 17

Compania de dezvoltare imobiliara portugheza Sonae Sierra si irlandezii de la Caelum Development, care dezvolta impreuna proiectul Parklake Plaza din estul Bucurestiului, au inceput sa caute la banci finantarea necesara - peste 400 mil.euro - pentru inceperea constructiei celui mai mare mall din Bucuresti, care implica investitii totale de aproape 600 de milioane de euro.
"Targetul nostru este obtinerea unei finantari reprezentand cel putin 70% din valoarea totala a investitiei, restul urmand a fi participatia actionarilor. In ultimii ani am lucrat doar cu un numar de 3-4 banci straine, precum Eurohypo sau Societe Generale, grupuri cu care ne aflam deja in negocieri", a declarat Jorge Morgadinho, expansion manager al Sonae Sierra.
Pana acum, cea mai mare finantare obtinuta pentru dezvoltarea unui mall a fost atrasa de grupul Africa Israel, respectiv un credit de 234 mil. euro pentru realizarea AFI Cotroceni Park. In contextul crizei financiare internationale, care a inceput in urma cu un an, multi investitori straini dar si romani reclama acum dificultati in obtinerea imprumuturilor necesare dezvoltarii proiectelor imobiliare anuntate. Costul creditelor a crescut substantial, iar banii nu se mai gasesc atat de usor.
"Discutiile cu bancile sunt mai dificile, iar costul creditelor este mai mare, dar fara finantare nu se dezvolta niciun mall", adauga Morgadinho. La inceputul acestui an, portughezii au cumparat 50% din firma care dezvolta mallul Parklake Plaza din Titan, de la irlandezi.
Pe de alta parte, mai multi investitori straini care opereaza pe piata romaneasca si care au inceput deja constructiile au scos proiectele la vanzare. Daca acum un an proiectele scoase la vanzare isi gaseau cumparatori "peste noapte", acum situatia s-a schimbat.
Sonae Sierra a intrat pe piata locala in primavara anului 2007 prin achizitia mallului River Plaza din Ramnicu Valcea, dupa care a inceput alte doua proiecte, la Craiova si Ploiesti. Inca de la sfarsitul anului trecut portughezii se afla in negocieri si pentru preluarea unei participatii de 50% in centrul comercial Arena din Bacau, proiect pe care il au in administrare. "Suntem in continuare interesati de acest proiect, dar deocamdata nu am incheiat tranzactia", a declarat Morgadinho.
Proiectele in care Sonae Sierra este implicata in prezent pe piata locala implica investitii de aproximativ 600 mil. euro din partea portughezilor, iar planurile lor nu se opresc aici. Compania portugheza detine in prezent 48 de centre comerciale in Portugalia, Spania, Italia, Germania, Grecia, Brazilia si Romania.

Sonae Sierra si Caelum dezvolta proiectul Parklake Plaza pe un teren de 8,2 hectare din apropierea parcului IOR din cartierul Titan, folosit pana in urma cu cativa ani drept baza sportiva a clubului Spartac. Terenul se intinde de-a lungul bulevardului Liviu Rebreanu, in apropierea intersectiei cu bulevardul Camil Ressu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO