Prima pagina

Despagubirile pentru casele nationalizate, nu mai devreme de sase luni

10.04.2001, 00:00 21



Cabinetul Nastase intentioneaza sa adopte in urmatoarele sase luni un proiect de lege prin care sa se stabileasca cuantumul despagubirilor acordate fostilor proprietari de imobile carora nu li se vor putea retroceda proprietatile.

Guvernul are o solutie partiala si pentru chiriasii care au pierdut procesele cu fostii proprietari: alocarea a 60 de locuinte aflate in patrimoniul Regiei Nationale a Protocolului de stat -Locato-.

Guvernul pregateste un proiect de lege, referitor la cuantumul despagubirilor pentru proprietarii a caror case nationalizate sunt exceptate de la retrocedare potrivit legii 10/2001, privind restituirea imobilelor nationalizate.

Acest act normativ este complementar Legii caselor nationalizate, adoptata de Parlament la inceputul guvernarii PDSR. Elaborarea proiectului va fi insa de durata, cinci - sase luni intrucat "trebuie evaluari, stabilite proceduri", a spus Nastase.

Pentru pregatirea proiectului a fost stabilita o echipa ministeriala formata din ministrul justitiei Rodica Stanoiu, ministrul finantelor Mihai Tanasescu, ministrul transporturilor si locuintei Miron Mitrea si ministrul pentru coordonarea secretariatului general al Guvernului aerban Mihailescu.

Primul ministru a refuzat sa precizeze daca partidul pe care-l conduce isi va mentine decizia de plafonare a sumelor destinate despagubirilor asa cum sustinea in legislatura trecuta.

In proiectul de lege privind retrocedarea imobilelor nationalizate initiat de fostul ministru de justitie Valeriu Stoica, adoptat de Parlament, despagubirile constituiau un capitol al legii.

Decizia ca acestea sa fie acordate printr-o lege speciala a fost luata dupa ce PDSR a amenintat ca blocheaza discutiile, motivand ca sumele necesare pentru despagubirea fostilor proprietari vor fi de ordinul zecilor de miliarde de dolari.

Dupa socoteala fostului sef al PDSR Ion Iliescu, nu mai putin de 50 miliarde dolari. In varianta lui Valeriu Stoica sumele nu ar fi depasit 2 miliarde dolari.

"Dorim sa rezolvam problema despagubirilor cat mai rapid. Nivelul despagubirilor va fi inscris in proiectul de lege. Deocamdata nu ne putem pronunta care va fi cuantumul acestora", a spus ieri primul ministru.

La adoptarea Legii imobilelor nationalizate, in sesiunea parlamentara extraordinara din ianuarie a.c., din pozitia de partid de guvernamant, PDSR a reusit sa scoata de pe lista imobilelor care ar fi trebuit retrocedate - si pentru care, fireste, statul nu ar fi putut fi obligat sa plateasca despagubiri - sediile in care functioneaza partidele politice infiintate potrivit legii si sediile ambasadelor si consulatelor.

De asemenea, potrivit unei intelegeri convenite cu toate partidele parlamentare nu sunt retrocedate cladirile in care functioneaza sedii ale institutiilor publice - scoli, gradinite, dispensare, spitale si altele. Pentru toate aceste cladiri statul va trebui sa plateasca despagubiri.

Deplangand situatia chiriasilor "dati afara din case" Guvernul "nu se amesteca in treburile justitiei", ci doar incearca sa-i ajute, a spus ieri primul ministru.

Cu toate acestea Guvernul a fost aspru criticat, cu doua saptamani in urma de PNL, PD si UDMR dupa ce, printr-un act oficial, ministrul Justitiei ceruse presedintilor Curtilor de Apel ca, in procesele de retrocedare, sa nu dea castig de cauza fostilor proprietari, ci chiriasilor.

O solutie contrara ar provoca cheltuieli administrative suplimentare, se spunea in nota. Guvernul a negat insa ca se amesteca in treburile Justitiei asa cum a fost acuzat.

Premierul Adrian Nastase a deplans ieri situatia chiriasilor "dati afara din casele nationalizate acum de Paste - batrani copii", promitand ca, cel putin in Bucuresti, Guvernul incearca sa gaseasca deocamdata o "solutie partiala", iar situatia sa fie pe deplin rezolvata, in timp, prin demararea unui program de constructie de locuinte, in toata tara.

El nu a spus cati chiriasi au trebuit sa paraseasca locuintele nationalizate dupa ce proprietarii si-au recastigat casele intrucat,"la partid sau la Guvern nu avem o statistica cu numarul de chiriasi dati afara din case".

"Am gasit la Locato un numar de apartamente libere - din restrangerea activitatii unor ambasade, mai ales din lumea treia. Un numar de 60 de astfel de apartamente vor fi repartizate, cate 10 la fiecare primarie de sector, pentru a fi impartite celor mai nevoiasi, in urma unor anchete sociale", a spus Nastase.

Repartizarea apartamentelor se va face pentru o perioada de doi ani, timp in care primariile trebuie sa gaseasca alte solutii, a spus seful Executivului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO