Prima pagina

Decret pentru extradarea lui Milosevici

25.06.2001, 00:00 7



Guvernul iugoslav a aprobat decretul care permite extradarea fostului presedinte Slobodan Milosevici catre Tribunalul International de la Haga (TPI), dar votul a provocat o ruptura in cadrul cabinetului, sapte ministri refuzand sa participe la sedinta.

Ministrul iugoslav de interne, Zoran Zivkovici, a declarat ca votul de sambata a fost de opt la unu in favoarea decretului, care a intrat in vigoare ieri, dar aplicarea sa s-ar putea prelungi, relateaza CNN.

"Nu depinde de mine, dar cred ca ar putea dura cateva zile", a spus dupa adoptarea decretului vicepremierul iugoslav Miroliub Labus. La randul sau, premierul sarb Zoran Djindjici a apreciat ca toate aranjamentele necesare extradarii lui Milosevici ar putea dura "circa 15-20 de zile".

aedinta de sambata a guvernului de la Belgrad a fost boicotata de Partidul Socialist al Poporului (SNP), partenerul muntenegrean la coalitia guvernamentala iugoslava, si de premierul iugoslav Zoran Zizici.

SNP refuzase saptamana trecuta sprijinirea in Parlament a proiectului de lege care sa permita extradarea lui Milosevici.

Decretul a fost elaborat vineri de Blocul Opozitiei Democrate (DOS), dupa ce a devenit clar ca proiectul de lege nu ar fi avut nici o sansa in Parlament.

Votul de sambata a fost salutat de Statele Unite, care amenintasera ca nu vor participa la o conferinta a donatorilor pentru Iugoslavia programata pentru saptamana aceasta daca Belgradul nu va coopera cu TPI.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO