Prima pagina

Cu sau fara BCR, Dexia vine sa finanteze municipalitati

04.08.2005, 19:44 19

Pana la desemnarea castigatorului in privatizarea BCR, banca belgiana Dexia - unul dintre competitori - s-a hotarat sa intre deja pe piata prin deschiderea unui birou de reprezentare, pentru care intentioneaza sa angajeze 10 bancheri. Tinta: piata finantarilor pentru municipalitati, creditata cu un mare potential, belgienii detinand o pozitie de lider in domeniu la nivel international.

"Incepem sa demonstram interesul nostru pe termen lung fata de piata romaneasca, la care am inceput sa ne uitam in urma cu doi ani. Ne-am implicat deja cu o subscriere de 70 mil. euro din emisiunea de eurobonduri lansata recent de municipalitatea Bucuresti, iar in prezent pregatim o finantare pentru Arad, impreuna cu BERD", a declarat pentru Ziarul Financiar Stephane Vermeire, seful diviziei de Business Developments.

Dintre cei zece investitori care si-au exprimat interesul pentru BCR, numai ABN Amro este prezenta pe piata la nivel de filiala, in timp ce BNP Paribas, Deutsche Bank si Banca Intesa au birouri de reprezentare.

O marca mai putin cunoscuta in regiune, Dexia detinea la sfarsitul primului trimestru al acestui an active de aproape 431 miliarde de euro.

Chiar daca este creditata cu mai putine sanse in cursa pentru BCR in comparatie cu alti competitori de talie mai mare, banca belgiana este prima care isi exprima public hotararea de a intra in faza decisiva a cursei pentru preluarea celei mai mari banci romanesti.

"Vom depune o oferta atractiva pentru BCR, inclusiv din punctul de vedere al pretului, dar si prin expertiza bancara pe care o putem aduce", afirma Stephane Vermeire.

In replica la comentariile de pe piata privind interesul Dexia mai degraba pentru camera de date a BCR si oportunitatea de vizibilitate a marcii, el sustine ca banca este realmente angajata in atingerea acestei "tinte foarte atractive", pentru care a mobilizat o echipa de 60 de oameni care sa se ocupe de pregatirea ofertei.

"Stim ca pretul este important in alegerea castigatorului, iar Dexia are capacitatea de a sustine cu usurinta o asemenea tranzactie. Conteaza insa si alti factori, legati de contributiile pe care le putem avea la dezvoltarea BCR", a declarat Michel Buysschaert, seful diviziei de fuziuni si achizitii. Anul trecut, banca a obtinut un profit de 1,8 miliarde de euro si a inregistrat un randament al capitalului de 18,7%.

Stephane Vermeire spune ca Dexia este dezvoltata pe doua directii principale - retail si IMM, fiind a doua banca de retail din Belgia, cu 1.200 de unitati, si finantari pentru municipalitati. Pe de alta parte, prezenta in Europa Centrala si de Est este mai redusa decat a altor competitori: detine a sasea banca de retail in Slovacia, iar in Polonia, Slovacia si Bulgaria este activa divizia de finantare a autoritatilor locale.

Desi admit ca profilul CEC este complet diferit de cel al BCR, reprezentantii Dexia afirma ca banca de economii va fi a doua optiune in cazul unui esec in actuala competitie. "Ambele banci sunt puternice, iar noi vrem sa profitam de potentialul de crestere al pietei romanesti din pozitia unui jucator puternic", mai spune seful diviziei de fuziuni si achizitii. Scenariul cel mai prost al unui dublu esec? "Nici macar nu-l luam in calcul", afirma Michel Buysschaert.



ABN Amro inca negociaza acordul de confidentialitate

Olandezii de la ABN Amro nu au ajuns inca la o intelegere cu AVAS in privinta termenilor acordului de confidentialitate care sa le permita accesul in camera de date a BCR.

Dintre toate cele zece banci ale caror scrisori de intentie au fost acceptate, numai ABN Amro nu a semnat acordul respectiv.

"Inca discutam termenii acordului de confidentialitate. Mai mult nu putem comenta, insa este prea devreme pentru speculatii", a declarat pentru ZF Carolien Pors, purtator de cuvant al ABN Amro in Amsterdam.

Olandezii se afla intr-o ipostaza diferita de ceilalti competitori ca urmare a faptului ca filiala lor locala concureaza cu BCR pe segmentul corporate, iar in acelasi timp ABN Amro este mandatata alaturi de BNP Paribas sa intermedieze emisiunea de eurobonduri pe care BCR urmeaza sa o lanseze in septembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO