Prima pagina

Croatia, in pragul crizei din cauza TPI

09.07.2001, 00:00 21



Croatia a intrat intr-o profunda criza politica, dupa decizia Guvernului de a permite extradarea cetatenilor suspectati de crime de razboi.

Patru ministri din cei 23 ai Cabinetului croat si-au anuntat demisia in semn de protest fata de decizia anuntata de premierul Ivita Racan, relateaza CNN.

Procurorul-sef al TPI, Carla del Ponte, a vizitat vineri Croatia si a cerut predarea a doi suspecti de crime de razboi.

Printre cei patru ministri demisionari se afla vicepremierul Goran Granici, ministrul apararii Jozo Rados si cel al economiei, Goranko Fizulici. Premierul trebuie sa accepte demisiile pentru ca acestea sa devina oficiale.

Racan a declarat ca respingerea cererilor Tribunalului International de la Haga (TPI) privind extradarea suspectilor croati ar provocat intoarcerea Croatiei a€oin abisul zonei cu probleme a Balcanilor din care pana si Serbia incepe sa iasa".

El a promis ca va cere Parlamentului un vot de incredere in Guvern cat mai curand posibil.

"Daca nu vom obtine increderea legislativului, intregul Cabinet va demisiona", a spus premierul croat.

Actuala coalitie guvernamentala detine o majoritate confortabila in Parlament, dar daca deputatii Partidului Social Liberal se alatura opozitiei si voteaza impotriva Cabinetului, Croatia s-ar putea indrepta spre alegeri anticipate, la 18 luni de la instalarea actualului Guvern.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO