Prima pagina

Criza financiara aduce pierderi de 1.200 mld. $

27.03.2008, 18:07 16

Pierderile cauzate de criza sectorului financiar mondial vor insuma 1.200 de miliarde de dolari (764 de miliarde de euro), bancile si institutiile financiare de pe Wall Street avand cel mai mult de suferit, conform unui raport al bancii americane de investitii Goldman Sachs.
Din total, 460 de miliarde de dolari vor reprezenta numai pierderile bancilor americane, iar aproximativ jumatate din pierderi vor fi cauzate de creditele ipotecare neperformante, noteaza analistii Goldman Sachs.
Criza financiara mondiala, cauzata de caderea pietei subprime din Statele Unite, a adus deja pierderi cumulate de sute de miliarde de dolari marilor banci din SUA si Europa si a schimbat peisajul de pe Wall Street dupa ce Bear Stearns, aflata la un pas de copals, a fost cumparata de JP Morgan.
Citigroup a anuntat cele mai mari pierderi dintre bancile de pe Wall Street, dupa ce a redus valoarea contabila a activelor cu 18 mld. $ (11,5 mld. euro), in timp ce Merrill Lynch a anuntat operatiuni de writedown ce insumeaza 14,1 mld. $ (9 mld. euro), iar Lehman Brothers a pierdut pana acum 9,4 miliarde de dolari (6 mld. euro) din investitiile gresite facute pe piata subprime.
In Europa, banca elvetiana UBS (cu pierderi de 13,5 miliarde de dolari) si cea britanica HSBC (3,4 mld. $) sunt cele mai afectate institutii financiare.
Aproximativ 34.000 de traderi si bancheri de pe Wall Street si-au pierdut locul de munca in ultimele noua luni, aceasta fiind cea mai importanta restructurare din sectorul financiar american de la criza dot-com incoace.
Citigroup conduce in topul concedierilor, renuntand la 6.200 de angajati, in timp ce Lehman Brothers are cu 4.990 de salariati mai putin.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO