Prima pagina

Costea a emis facturi false pentru motorina, spun procurorii

26.05.2000, 00:00 60



Procurorii romani care ancheteaza cazul Costea au anuntat ieri ca acesta a folosit facturi false in contractele cu statul roman privind importul unei cantitati de 600.000 de tone de motorina. Facturile trimise de Costea de la Paris catre partenerii sai romani, in 1994, contin sume mai mici decat cele primite de la Bancorex, banca prin care s-au derulat contractele, au anuntat procurorii. Pe de alta parte, documentele trimise de Costea difera prin forma si continut de originalele de care dispune Bancorex. Adresa care figureaza pe aceste facturi este si ea falsa, pentru ca societatea lui Costea, Comexrom Paris, nu a avut niciodata sediul pe Avenue Hoche, cum se indica in facturi.

De altfel, in ceea ce priveste documentele din afacerea Costea, contractul incheiat intre Adrian Costea si Ministerul Agriculturii a disparut din arhiva ministerului inca din 1997, iar fostul secretar de Stat Ovidiu Grasu, decedat intre timp, a semnat ilegal acest document pentru ca ministerul nu poate incheia acte comerciale, dupa cum a anuntat cu o zi in urma Ministerul Agriculturii.

In cadrul anchetei in cazul Costea, procurorii i-au audiat ieri pe fostul ministru de Finante Florin Georgescu si pe deputatul ApR Mircea Cosea.

Cosea a fost intrebat despre trei sejururi efectuate in Franta (dintre care unul la hotelul Royal din Deauville, in perioada 16-19 octombrie 1997) si finantate de firmele Groupe Saintonge Editions si Comexrom, ce apartin lui Costea. El a spus ca in afara de sejururile pe care le-a acceptat din partea lui Costea nu ar mai fi implicat in nici o afacere derulata de acesta.

Florin Georgescu a fost anchetat in legatura cu semnarea contractelor de finantare a importurilor de motorina prin firmele lui Costea. Georgescu a declarat presei ca nu el este cel care a semnat aceste contracte din partea Ministerului Finantelor pentru ca in acea perioada se afla intr-o vizita in strainatate.

In ceea ce priveste finantarea campaniei electorale a liderului PDSR, un alt capitol al afacerii, ministrul Justitiei Valeriu Stoica a declarat ieri din nou ca Ion Iliescu ar trebui sa se retraga din viata politica pentru ca exista multe suspiciuni in aceasta privinta. Stoica a tinut sa precizeze ca Iliescu se bucura de prezumtia de nevinovatie atat timp cat ancheta se afla in derulare, insa exista destule suspiciuni care l-ar putea determina pe liderul PDSR sa renunte la viata politica.

De altfel, in paralel cu ancheta comisiei rogatorii in afacerea Costea, procurorii romani au deschis o ancheta privind modul in care au fost aduse in tara, fara plata taxelor vamale, a afiselor electorale folosite de Iliescu in campania electorala din 1996. Procurorii urmeaza sa-l audieze in acest caz si pe fostul trezorier al campaniei electorale a lui Iliescu, Gheorghe Pascu, pe adresa caruia au fost trimise cele peste un milion de afise electorale.

Anchetatorii l-au invinuit deja pe Mihai atefan, fost director adjunct in cadrul Directiei Generale a Vamilor, de faptul ca ar fi dat ordin sa se distruga documentele vamale care atesta intrarea in tara a afiselor, pentru a nu se plati taxe vamale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO