Prima pagina

Consiliul Concurentei cauta aliati pentru jocul corect

29.03.2004, 00:00 49



Consiliul Concurentei, cea mai importanta institutie care vegheaza asupra cadrului concurential intr-o economie de piata, isi cauta aliati pentru depistarea cartelurilor chiar printre cei care fac parte din acestea, denuntarea unei asemenea intelegeri ilegale urmand sa fie recompensata prin imunitatea la amenda sau reducerea acesteia.



Masura, aflata acum in faza unui proiect, este operationala deja in spatiul Uniunii Europene, spun expertii in domeniu. Rolul autoritatilor concurentiale este extrem de important, putand sa aprobe sau nu concentrari economice pe o piata sau sa dea amenzi foarte mari atunci cand constata incalcari ale normelor in vigoare. Recent, corporatia americana Microsoft a primit o amenda de aproape 500 mil. euro.



Tot Comisia Europeana a fost cea care a respins in urma cu cativa ani fuziunea de peste 45 mld. $ dintre doi giganti industriali americani, General Electric si Honeywell, dupa ce autoritatile antitrust din SUA o aprobasera.



"Proiectul Consiliului Concurentei nu prevede o masura socanta pentru ca in UE acest lucru se intampla deja. Si acolo, este incurajata "para" intre companii pentru depistarea cartelurilor, iar masura functioneaza pentru ca astfel sunt evitate amenzi drastice", comenteaza Lucian Augustin Bondoc, avocat in cadrul biroului din Bucuresti al casei de avocatura britanice Linklaters.



Concret, proiectul aprobat saptamana trecuta in plenul Consiliului Concurentei permite acordarea imunitatii la amenda sau reducerea cuantumului acesteia pentru agentul economic implicat intr-o intelegere ilegala, care distorsioneaza concurenta, si este primul care prezinta elemente probatorii de natura sa permita Concurentei sa declanseze investigatia. Pentru aceasta, agentul economic trebuie sa coopereze " "total, continuu si prompt cu autoritatea de concurenta, sa renunte la participare si sa nu intreprinda masuri pentru a constrange alti agenti economici sa participe la activitatea presupus ilegala".



In Romania, ca si in spatiul UE, amenzile pot ajunge in functie de gravitatea incalcarilor normelor concurentiale pana la 10% din cifra de afaceri anuala, in cazul de exemplu a unei intelegeri asupra tarifului intre producatori. De intelegeri de tip cartel asupra pretului au fost acuzati anul trecut cei trei producatori de pe piata cimentului - grupurile Lafarge (Franta), HeidelbergCement (Germania), Holcim (Elvetia), insa acestia au respins acuzatiile. Acum este pe rol in acest caz o investigatie a Concurentei. "Cea mai mare amenda de pana acum a primit-o Romtelecom, cu o valoare intre 15 si 20 mil. $, pentru o intelegere neconcurentiala, insa actionarul grec OTE a atacat la vremea respectiva decizia, care viza o situatie existenta in perioada in care statul roman era proprietar", spune Bondoc.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO