Prima pagina

Consiliul Concurentei ancheteaza din nou producatorii de ciment

04.09.2003, 00:00 32

Consiliul Concurentei a declansat o noua investigatie care ii ia in vizor pe producatorii de ciment, care vizeaza de aceasta data concentrarea economica realizata prin dobandirea controlului la operatorul portuar Sicim SA Constanta de catre compania Silotrade SA Bucuresti.
Producatorii de ciment mai fac obiectul unei alte investigatii derulate de autoritatile Concurentei privind o posibila intelegere in trei asupra pretului cimentului de pe piata romaneasca. In Guvern a fost prezentata o nota luna trecuta in care se afirma ca pretul cimentului pe piata romaneasca este nejustificat de mare in comparatie cu tarile din jur. Producatorii au contestat insa datele Guvernului.
Cei trei producatori de ciment de pe piata romaneasca - Lafarge Romcim, Holcim Romania si HeidelbergCement au infiintat impreuna compania Silotrade tocmai pentru a cumpara Sicim.
Actiunile companiei sunt impartite astfel - 45% de Lafarge Romcim, Moldocim Bicaz (reprezentanta Heidelbergcement) - 39,99% si Holcim cu 15%, potrivit datelor disponibile la Registrul Comertului, citat de Mediafax.
La inceputul acestui an, Silotrade a preluat 67,69% din actiunile operatorului portuar Sicim Constanta de la SIF Muntenia printr-o tranzactie in valoare de circa 3 mil. $.
Sicim realizeaza servicii de incarcare descarcare material lemnos si materiale de constructii in portul Constanta. Compania este singurul operator de acest gen din port si asigura accesul cimentului romanesc la transportatorii maritimi.
"Silotrade Bucuresti este o societate comerciala creata, in scopul acestei achizitionari, de catre Lafarge Romcim. Initial, structura actionariatului Silotrade cuprindea toti producatorii de ciment din Romania - Lafarge Romcim, Moldocim Bicaz (reprezentanta grupului HeidelbergCement Romania) si Holcim Romania, iar controlul era detinut de primele doua dintre aceste societati comerciale", afirma reprezentantii Consiliului Concurentei.
Sicim a realizat in primul semestru al acestui an un profit net de 3,6 mld. lei, de 12 ori mai mare fata de perioada similara a anului trecut. Cifra de afaceri a companiei s-a dublat in lei, ajungand la finele lui iunie la 40,5 mld. lei.
Consiliul Concurentei a considerat ca asocierea producatorilor de ciment in cadrul actionariatului aceleeasi societati reprezinta un acord interzis de articolul 5 aliniatul 1 din Legea concurentei 21/1996.
"Partile au inteles ca autoritatea de concurenta din Romania nu va permite aceasta asociere, drept care au semnat un protocol in urma caruia controlul Silotrade este detinut de o singura persoana juridica - Lafarge Romcim, desi celelalte companii de ciment se regasesc inca printre actionarii societatii", mai spun oficialii Concurentei.
Consiliul aminteste insa ca pana la finalizarea investigatiei, "nici una din partile implicate nu se fac vinovate de incalcarea Legii Concurentei".
Oficialii Lafarge nu au comentat ieri investigatia Consiliului Concurentei, iar reprezentantii Heidelberg si ai Holcim nu au putut fi contactati. adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO