Prima pagina

Conoco: ne intereseaza mult benzinariile Petrom

08.10.2003, 00:00 21



ConocoPhilips, a treia corporatie petroliera americana si una dintre cele mai mari din lume, este interesata de o asociere cu o alta companie pentru a participa la privatizarea Petrom. Americanii sunt interesati de preluarea portofoliului downstream (reteaua de benzinarii) si de activitatile de rafinare.



"ConocoPhilips este interesata de o asociere cu o alta companie pentru ca pe noi ne intereseaza operatiunile downstream ale Petrom si, potential cele de rafinare. Avem deja retele de benzinarii in Polonia, Cehia, Slovacia si Ungaria, si se poate spune ca este vorba de inca un pas in extinderea regionala. Cautam acest partener (n.r.-pentru Petrom) in primul rand printre celelalte zece companii de pe lista scurta, ale carui interese trebuie sa fie complementare cu ale noastre", a spus pentru Ziarul Financiar John Davidson, director de dezvoltare afaceri in cadrul diviziei Downstream International al ConocoPhilips.



"Noi ne-am declarat interesul pentru Petrom, acum trebuie sa vedem datele despre companie", mai spune Davidson, prezent la a sasea editie a conferintei "Rafinarea si petrochimia in Europa Centrala si de Est".



ConocoPhilips a mai activat in Romania pana acum in sectorul explorarilor de hidrocarburi (petrol si gaze).





Ce cauta Conoco, PKN si OMV la privatizarea Petrom



In toamna anului trecut, Conoco si TotalFinaElf (Franta) s-au retras din blocul off-shore (pe mare) Neptun, unde activau impreuna cu SNP Petrom, dupa ce operatiunile lor s-au incheiat cu un esec.



ConocoPhilips a fost selectata la finele saptamanii trecute pe lista scurta a investitorilor precalificati la privatizarea Petrom, alaturi de alte zece companii, printre care se mai numara si Eni (Italia), Gazprom (Rusia), Glencore (Elvetia), Mol (Ungaria), OMW (Austria) sau PKN Orlen (Polonia). Pana pe 10 noiembrie companiile selectate vor fi invitate de Ministerul Economiei si Comertului sa cumpere caietul de prezentare al Petrom si sa depuna oferte preliminare si neangajante.



ConocoPhilips are deja operatiuni in Europa Centrala si de Est, operand retele de benzinarii sub brandul JET in Polonia (57 de statii), Cehia (51 de statii si participatii la doua rafinarii), Slovacia (15) si Ungaria (28).



ConocoPhilips a luat nastere in august 2002 in urma fuziunii dintre Conoco Inc.(SUA) si Philips Petrolium Company (Marea Britanie). Compania are venituri anuale de peste 57 mld. dolari, active de 77 mld. dolari, si peste 57.000 de angajati. Are operatiuni in 40 de state de pe cinci continente, si este listata pe Bursa din New York.



Nu numai Conoco cauta parteneri pentru consortiu la Petrom, ci si alte companii de pe lista scurta, precum PKN sau OMV, interesate sa preia un rol de conducere in procesul de consolidare regionala din Europa Centrala si de Est.



De altfel, privatizarile Petrom si Uniperol din Cehia, companii de aceeasi marime, sunt vazute ca parte integranta a consolidarii in aceasta regiune. "Suntem deja la Petrom si ne intereseaza Unipetrol. Suntem suficient de ambitiosi pentru a juca un rol de conducere in industria petroliera din Europa Centrala si de Est", a spus Janusz Wisniewski, director operational si vicepresedinte al Consiliului de Administratie in cadrul PKN Orlen.



"Avem o capitalizare bursiera de 2 mld. dolari, mult mai mica decat cea a ExxonMobile, Shell sau TotalFinaElf, dar trebuie mai devreme sau mai tarziu creat in regiune un jucator puternic", mai spune oficialul PKN.



In ceea ce priveste privatizarea Petrom, el este de parere ca "cei mai multi dintre cei 11 de pe lista scurta cauta parteneri pentru consortiu". "Ne intereseaza la Petrom mai ales productia de gaze de 6 miliarde de metri cubi si cea de titei de circa 6 milioane de tone, dar mai ales cea de gaze. Singurul impediment pentru noi este cel geografic", spune Wisniewski.



"Lista scurta de 11 companii la Petrom e deja una lunga. Avem nevoie sa ne uitam la datele companiei. Noi cautam ca partener o companie industriala romaneasca, nu neaparat din sectorul de pertol si gaze", a mai spus el. "Credem ca este nevoie sa intelegem mentalitatea locala, de aceea ne trebuie cineva care cunoaste bine piata de aici", explica acesta.



PKN are 17.000 de angajati la o cifra de afaceri de 6,7 miliarde de dolari in 2002. Pentru acest an estimeaza o cifra de afaceri de opt miliarde de dolari si o cantitate procesata de titei de 12,5 milioane de tone.



Un alt jucator care si-ar gasi "fitul" in planurile Conoco de a gasi un partener este grupul petrolier austriac OMV. "Petrom este o companie interesanta, in special in ceea ce priveste portofoliul de extractie si productie de titei si gaze. OMV vrea sa fie un jucator important pe piata Europei Centrale si de Est. Pentru Petrom va trebui sa cautam in final un partener avand in vedere tranzactia de o asemenea mangnitudine", a spus Werner Schinhan, vicepresedinte responsabil cu fuziunile si achizitiile in cadrul OMV. "Suntem deschisi catre orice parteneriat", a spus acesta fara sa numeasca vreun potential partener.



Austriecii pot fi de asemenea interesati de o anumita parte a retelei de benzinarii operate de Petrom, care in prezent numara circa 600 de statii, si mai putin de cele doua rafinarii ale companiei avand in vedere ca este actionar in cadrul grupului Rompetrol, proprietarul rafinariei Petromidia.



OMV opereaza pe piata romaneasca 67 de benzinarii detinand o cota de piata de circa 6%. Compania detine din toamna anului trecut 25,1% din actiunile Rompetrol, al doilea jucator ca marime de pe piata petroliera interna. adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO