Prima pagina

Combaterea coruptiei impiedica majorarea capitalului la Oltchim

29.04.2003, 00:00 15

Cea mai buna oportunitate de castig din acest an pentru speculatorii de la Bursa, majorarea capitalului social al Oltchim s-ar putea transforma rapid in pierderi. Majorarea de capital nu a fost aprobata, iar brokerii se asteapta ca pretul actiunilor Oltchim sa coboare drastic incepand de luni, cand se reiau tranzactiile de la Bursa.
Motivul pentru care majorarea capitalului prin includerea rezervelor din reevaluare nu a fost aprobata este faptul ca o lege aprobata de Parlament si publicata in Monitorul Oficial cu doua zile inainte de prima convocare a AGA interzice astfel de operatiuni. Un act normativ care se refera printre altele la asigurarea transparentei in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei, modifica legea societatilor comerciale in sensul ca "diferentele favorabile din reevaluarea patrimoniului vor fi incluse in rezerve nu in capitalul social."  In ultimii ani, datorita nivelului ridicat al inflatiei, operatiunile de reevaluare a patrimoniului si incvluderea acestor diferente in capitalul social au fost frecvente pe piata de capital.
Pretul actiunilor Oltrchim au urcat la inceputul acestei luni de la 600 lei/actiune pana la 2.000 lei/actiune, datorita convocarii AGA pentru majorarea capitalului social. Cresterea a inceput inainte de anuntul oficial, iar CNVM a demarat o ancheta pentru a stabili daca unii investitori nu au beneficiat de informatii privilegiate. Dupa ce au atins maximul de 2.000 de lei, actiunile Oltchim s-au inscris pe o traiectorie usor descendenta. Pe piata se vorbea inca de acum, doua saptamani despre imosibilitatea de a realiza o astfel de operatiune de majorare a capitalului datorita faprului ca Oltchim ar aplica standardele internationale de contabilitate (IAS) in cadrul unui proiect pilot, care nu ar permite o astfel de majorare majorarea de capital prin includerea rezervelor din reevaluare.
Unii investitori nu si-au vandut inca actiunile spunand ca vor castiga si mai mult dupa ce vor primi cele 9 actiunil gratuite, al caror pret de piata il estimau la  300 de lei, fata de 1.800 la cat se transferau actunile actuale pe piata. Acestia sunt cei care vor inregistra probabil, pierderi considerabile saptamana viitoaere.
Cu toate ca prevederile legii par clare, APAPS, actionarul majoritar al combinatului chimic, a aprobat "amanarea discutiilor" privind majorarea capitalului, aceasta propunere urmand sa fie reanalizata in cadrul unei sedinte ulterioare.
Brokerii isi amintesc ca au trecut printr-o situatie similara in 2001, in cazul actiunilor producatorului de aluminiu primar Alro Slatina, cand mai multe propuneri de majorare a capitalului social, care au produs tot atatea cresteri spectaculoase ale cotatiilor, nu au fost aprobate de actionari, fapt care a condus la prabusiri la fel de drastice ale cotatiilor. Bursa a decis atunci suspendarea de la tranzactionare a actiunilor Alro pana cand situatia s-a clarificat. Este de asteptat ca aceleasi fluctuatii ample de pret sa aiba loc si in cazul actiunilor Oltchim si care se vor traduce prin castiguri sau pierderi considerabile pentru investitorii la Bursa.
Majorarea de capital este o idee mai veche a managementului Oltchim, datorita diferentei mult prea mari intre valoarea actuala a capitalului social -  323,5 miliarde lei si activele fixe ale companiei. Combinatul isi reevaluase de mai mult timp activele, rezultand (datorita inflatiei din ultimii ani) diferente de peste 2.800 de miliarde de lei. Majorarea capitalului ar fi adus combinatului, care, are in prezent datorii de peste 100 milioane de dolari, o imagine mai buna in randul bancilor si al partenerilor de afaceri.
Combinatul chimic a anregistrat anul trecut pierderi in valoare de 34 milioane de dolari, iar conducerea Oltchim spera sa reduca in acest an pierderile la jumatate. Cifra de afaceri ar urma sa ramana in termeni la un la un nivel similar cu cea de anut trecut, 215 milioane de dolari.
Principalul creditor al Oltchim este Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare (AVAB), careia Oltchim ii datoreaza aproape 100 milioane de dolari. Pe piata se vorbeste despre posibilitatea ca AVAB sa devina actionar majoritar al Oltchim prin conversia datoriilor in actiuni. Daca o asemenea operatiune ar avea loc, AVAB ar putea ajunge la o participare de 90% din actiunile Oltchim.
In prezent, actionarul majoritar al Oltchim este Autoritatea pentru Privatizare - APAPS, care detine 53% din capitalul companiei. Fondul de investitii Broadhurst detine 12%, iar SIF Oltenia 6,6%. Pentru ca APAPS sa nu piarda controlul companiei in favoarea AVAB, este necesar ca includerea rezervelor in capitalul social sa aiba loc inainte de conversia datrriilor. Astfel, la un capital socail de 100 milioane de dolari, AVAB ar ajunge sa detina aproximativ 50% din actiuni.



Oltchim si-a propus pentru acest an reducerea pierderilor la jumatate, adica pana la  665 mld. lei, fata de 1.116 mld. lei in 2003. Cifra de afacari ar urma sa ramana in acest an la un nivel similar cu cea de anul trecut: 215 mil. de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO