Prima pagina

Codul fiscal, modificat tot prin exceptie de la regula

29.06.2004, 00:00 10



Guvernul urmeaza sa discute la inceputul lunii viitoare mult asteptatul proiect de ordonanta pentru modificarea si completarea Legii privind Codul fiscal, spune ministrul finantelor, Mihai Tanasescu.



Executivul se prevaleaza astfel de o portita lasata in textul legii, potrivit careia modificarea actului normativ se face "de regula" cu sase luni inainte de intrarea in vigoare. Adica nu obligatoriu. Si astfel, primul an de aplicare a Codului incepe cu o exceptie de la regula, modificarile venind cu intarziere, prin ordonanta de urgenta, nu prin proiect de lege.



Modificarile in cauza au fost discutate ieri in Comisia de dialog social de pe langa Ministerul Finantelor.



Pe langa reducerile principalelor cote de impozite, anuntate recent de ministru, proiectul de ordonanta include noi prevederi privind tratamentul deductibilitatii anumitor tipuri de cheltuieli. Astfel, statul se arata hotarat sa incurajeze sistemele de economisire-creditare pentru finantarea constructiei de locuinte: nu impoziteaza veniturile din dobanzile la depozitele constituite in acest sistem si nici prima acordata de stat pentru cresterea capacitatii de economisire. Deocamdata, acest sistem este experimentat de o singura institutie - Raiffeisen Banca pentru Locuinte, fiind insa asteptata si aparitia altora.



De asemenea, Finantele raspund criticilor primite pe tot parcursul dezbaterilor privind Codul fiscal la capitolul conditionarii deductibilitatii cheltuielilor pentru marketing, studiul pietei, participarea la targuri si expozitii, editarea de materiale informative proprii, de realizarea de profit, nici in exercitiul curent nici din anii precedenti.



In cazul veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala, din vanzarea de bunuri in consignatie, din contracte de agent, comision, mandat comercial, din conventii civile, din activitatea de expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara, impozitul scade de la 15% la 14%, aplicat la venitul brut.



In schimb, impozitul pe veniturile din "alte surse" creste de la 10% la 14%, aplicat asupra venitului brut. Forma actuala a Codului prevede ca nivelul cheltuielilor deductibile facute de angajator in numele salariatului in cazul contributiilor la schemele facultative de pensii ocupationale, respectiv cu primele de asigurare private de sanatate este stabilit "potrivit legii". Proiectul de modificare stabileste insa clar acest nivel la echivalentul in lei a cate 200 de euro pe an.



In perioada verii, Ministerul Finantelor urmeaza sa emita si un proiect de ordonanta privind modificarea si completarea legii contabilitatii 82/1991 republicata. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO