Prima pagina

CNVM suspenda Fondul Valutar Gelsor

20.06.2001, 00:00 32



Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a decis suspendarea activitatii Fondului Valutar Gelsor (FVG) sustinand ca numarul de investitori nu se incadreaza in prevederile legale.

Administratorii fondului spun ca sunt intrigati de acesta decizie si ca sunt hotarati sa apere functionarea Fondul Valutar Gelsor in tribunale.

"Dupa ce, mai intai, CNVM a autorizat functionarea fondului, se pare ca s-a razgandit, suspendandu-i activitatrea fara nici un motiv aparent" a declarat Ilenuta Panzariu director la Gelsor Asset Management, societatea care administreaza fondul.

"Imi vine greu sa inteleg de ce CNVM doreste sa lichideze FVG, tocmai acum, cand o analiza a Bancii Mondiale sustine acesta inovatie in Romania, in domeniul economiilor populatiei.

Cine poate fi impotriva faptului ca, micii investitori, care fac economii, sa nu se bucure de aceleasi beneficii ca si marii actori de pe pietele financiare?", a metionat Ilenuta Panzariu.

Ea spune ca alte tari asemenea fonduri sunt incurajate puternic pentru ca asigura pastrarea in tara a economiilor populatiei.

CNVM sustine ca numarul de investitori ai Fondului Valutar Gelsor este mai mic decat limita minima de 500 de membrii pe care trebuia sa-i aiba fondul la inceputul acestui an, dupa un an de activitate.

"Fondul Valutar Gelsor trebuia sa faca dovada, la inceputul acestui an, ca are mai mult de 500 de investitori. Desi in evidentele fondului erau raportati peste 2000 de investitori, doar 65 persoane detineau mai mult de o unitate de investitie.

Restul si-au retras banii, o mare parte dintre acestia din urma avand sume de 8-10 centi si deci nu pot fi considerati investitori", a declarat pentru Ziarul Financiar Ileana Agalopol, comisar al CNVM.

Ea spune ca societatea de administrare ar fi trebuit in aceste conditii sa organizeze consultarea investitorilor privind lichidarea sau reorganizarea fondului.

Societatea de administrare a contestat decizia CNVM la Curtea de Apel Bucuresti si a cerut anularea acesteia, dar a pierdut ambele procese spun surse din cadrul CNVM.

In acesta situatie Gelsor Asset Mnagement are posibilitatea de a contesta mai departe la Curte suprema de Justitie in termen de 30 de zile.

Surse din cadrul CNVM au declarat pentru Ziarul Financiar ca societatea de administrare nu insotit contestatia de la Curtea de Apel Bucuresti cu lista integrala a investitorilor in fond.

"In plus, in evidentele depuse la CNVM exista neconcordante in datele personale, adresele si alte date de identificare ale investitorilor existenti", au spus sursele citate.

Fondul Valutar Gelsor a avut probleme in momentul lansarii intrucat BNR a sustinut ca functionarea fondului nu corespunde regulamentului valutar.

"Inca si mai de neinteles este pozitia BNR, care pretinde ca FVG incalca prevederile referitoare la valuta straina, in conditiile in care aceste fonduri nu ies niciodata din tara", spune directorul FVG.

Fondul Valutar Gelsor are in acest moment un activ total de 74.240 dolari. Valoarea unitatii de investitie este de 54 de dolari.

Pe parcursul anului trecut unitatea de investitie a crescut cu 5,2% in dolari. De la inceputul anului unitatea a crescut 2,55%.

Cea mai mare valoare a activelor adimistrate s-a inregistrat in luna mai 2000, cand FVG a avut 3,3 milioane de dolari, dar dupa declansarea scandaului FNI cei mai multi dintre investitori si-au retras banii.

Gelsor Asset Management mai are in administrare Fondul de Investitii Gelsor, care are un activ net de 12 miliarde de lei si un numar de 3011 investitori. Fata de inceputul anului unitatea de investitie a crescut cu 18,33%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO