Prima pagina

CNVM cere SIF-urilor sa elimine pragul. La Senat inca se analizeaza

11.02.2005, 00:00 19

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a emis ieri o instructiune prin care crere sefilor societatilor de investitii financiarer (SIF) sa elimine contestata prevedere din statutele acestora prin care nici un actionar nu poate detine mai mult de 0,1% din actiuni.
Desi textul instructiunii care se refera la pragurile de detinere din statutele SIF-urilor lasa loc la destule interpretari, reprezentantii CNVM spun ca sensul noilor reglementari este ca SIF-urile trebuie sa elimine din statut orice prag de detinere. In paralel, la Parlament se discuta tot despre pragul de detinere de la SIF-uri, printre variante numarandu-se, pe langa eliminarea acestuia, mentinerea nivelului actual de 0,1% sau majorarea la 1% sau 5%.
Actiunile SIF au crescut ieri puternic la Bursa castigand 10% dupa scaderea de 5% din ziua anterioara cauzata de discutiile asupra impozitarii castigurilor de pe piata de capital. SIF-urile au fost suspendate de la tranzactionare cu cateva minute inainte de publicarea instructiunii CNVM, urmand sa ramana suspendate si astazi. Chiar daca au fost suspendate la mijlocul zilei, actiunile SIF-urilor au fost cele mai tranzactionate de pe piata. SIF Oltenia a inregistrat operatiuni in valoare de 2,9 milioane de euro si a urcat cu 8,2% pana la 14.500 lei/actiune. SIF Moldova a urcat cu 6,89% pana la 12.600 lei/actiune SIF Banat-Crisana a avansat cu 9% pana la 13.300 lei/actiune. Cele mai mari aprecieri de pret au apartinut SIF Transilvania si SIF Muntenia, care au castigat cate 11%.
Conform instructiunii emise ieri de CNVM,  SIF-urile trebuie sa elimine sau sa modifice in statute prevederile privind limitarea detinerii actiunilor sau a dreptului de vot care contravin principiului ca actiunile SIF-urilor confera proprietarilor drepturi si obligatii egale.
Contravine limitarea detinerilor la 0,1% principiului conform caruia actiunile confera proprietarilor drepturi egale? "Punctul de vedere al Comisiei este ca da, iar orice limitare a detinerilor de actiuni din statutul SIF-urilor trebuie eliminata," a declarat ieri pentru Ziarul Financiar Paul Miclaus, membru al CNVM.
Reprezentantii SIF-urilor spun insa ca din instructiune se intelege altceva. "Legea pietei de capital nu face nici o referire la modificarea pragului de detinere, iar instructiunea CNVM este doar un act administrativ care vine in aplicarea legii si nu creeaza o norma de drept. Noi nu avem temei legal sa modificam pragul de detinere si tot ceea ce putem sa facem este sa convocam o Adunare Generala Extraordinara in care sa propunem modificarea pragului," spune Mihai Fercala, presedintele SIF Transilvania. El a mai precizat ca a trimis de mai mult timp CNVM modificarile de la actul constitutiv impuse de legea pietei de capital, dar pana in prezent nu a primit nici un raspuns. "Nici nu mai stim dupa care statut sa convocam Adunarea Generala, dupa  cel vechi care nu corespunde legii sau dupa cel nou care nu a primit aviz de la CNVM. Fercala spune ca SIF Transilvania intentioneaza sa convoace o Adunare Generala in care sa propuna actionarilor ridicarea limitei de detinere.
SIF Moldova a convocat deja saptamana aceasta o Adunare Generala a Actionarilor care are pe ordinea de zi majorarea pragului maxim de detinere de la 0,1% la 1%, iar SIF Oltenia a anuntat ca intentioneaza sa faca acelasi lucru.
"Fiecare dintre aceste solutii are avantaje si dezavantaje. Criteriile pe care le vom avea in vedere, in discutiile cu reprezentantii SIF-urilor, se refera la interesul actionarilor si mentinerea unui comportament activ al SIF-urilor la bursa", a completat Vosganian.
Presedintele comisiei senatoriale a precizat ca, dupa discutiile cu sefii SIFurilor, reprezentantii Parlamentului vor discuta aceasta problema cu Guvernul. "Pragul de detinere poate fi stabilit prin lege", a subliniat Vosganian.
Problema pragului de detinere din statutele SIF-urilor se discuta de mai multi ani, si desi au existat mai multe incercari de acte normative care sa prevada modificarea pragurilor, acestea au ramas in statutele SIF. Discutiile privind pragul de detinere au fost reluate in urma cu cateva zile, in urma declaratiilor ministrului de finante Ionut Popescu, care spunea ca pragul de detinere ar trebui eliminat pentru ca actionarii sa poata avea un control asupra conducerii SIF-urilor.
Cele cinci SIF-uri administreaza active in valoare de aproximativ 800 milioane de euro si au o capitalizare bursiera cumulata de peste un miliard de euro. Fiecare dintre SIF-uri detine un pachet de cate 6% din BCR si 5% din BRD, cele mai mari doua banci romanesti, alaturi de acestea SIF-urile detinand in portofoliu actiunile altor cateva zeci de societati.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO