Prima pagina

Cine a fost cel mai bun administrator de fond mutual in 2007

Cine a fost cel mai bun administrator de fond mutual in 2007

Jan Pricop, directorul general adjunct al societatii de administrare a investitiilor KD Investments

16.01.2008, 18:30 17

Jan Pricop, directorul general adjunct al societatii de administrare a investitiilor KD Investments, a obtinut anul trecut cel mai mare randament de pe piata fondurilor mutuale, 30%, mizand pe actiunile BRD, Rompetrol Well Service si Artrom Slatina.
Principalul fond pe care-l administreaza, KD Maximus, a adus investitorilor un castig de aproape patru ori mai mare decat dobanda medie oferita de un depozit bancar, care s-a situat in jurul a 7,5%. Piata fondurilor mutuale din Romania este inca intr-un stadiu incipient de dezvoltare, cu active care nu depasesc 300 mil. euro. In Occident, unde activele fondurilor mutuale se ridica la sute de miliarde de euro, administratorii de fonduri sunt printre cei mai importanti actori de pe piata de capital, fiind cei care transforma ideile si tendintele in bani. Iar cei care obtin cele mai bune randamente sunt in fiecare an scosi in fata. KD Maximus, care avea la sfarsitul anului trecut active de 12 milioane de euro si peste 900 de investitori, a fost unul dintre putinele fonduri care au depasit cresterea indicelui BET, de 22%. Cu o expunere constanta de 70% din active investite in actiuni listate la Bursa si RASDAQ, administratorii KD Maximus au anticipat deprecierea SIF-urilor din vara anului trecut si au facut o miscare pe cat de inspirata, pe atat de profitabila: si-au redus expunerea pe SIF-uri si au cumparat mai multe actiuni la BRD, la compania de servicii petroliere Rompetrol Well Services (PTR) si la producatorul de tevi TMK-Artrom Slatina (ART). Rezultatul acestei mutari s-a vazut la sfarsitul anului, cand fondul a depasit randamentul SIF-urilor, de 24%. "E bine sa ai in portofoliu cativa emitenti semnificativi cu o pondere importanta si constanta in portofoliu si care sa sustina randamentul fondului pe tot parcursul anului", explica Pricop. El mai sustine ca decizia de investitie trebuie sa se bazeze pe o buna cunoastere a companiilor, care implica si vizite in teritoriu, la sediul companiilor. In acest an, Pricop mizeaza in special pe companiile din sectorul industrial, care inregistreaza o crestere accelerata, cum sunt cele din industria metalurgica si producatorii de echipamente.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO