Prima pagina

Cheresteaua de Sebes sta la temelia caselor japonezilor

20.01.2004, 00:00 26

Industria de constructii din Japonia este principala destinatie de desfacere pentru cheresteaua fabricata la Sebes de compania austriaca Holzindustrie Schweighofer.
"Productia este exportata in proportie de 95%, fiind destinata companiilor de constructii din Japonia. Mai exportam si in Italia si tarile arabe", spune Cosmin Capra, directorul executiv al fabricii.
"In Japonia se construiesc in jur de 1 milion de case anual, din care circa doua treimi sunt din lemn si cererea de prefabricate este mare", adauga el. Compania nu produce cherestea bruta (neuscata), ci produse finite si semifabricate utilizate pentru constructii, numai din rasinoase.
Noua fabrica de la Sebes, care a inceput productia in urma cu cateva luni, a fost construita de austrieci de la zero in urma unei investitii de peste 60 de milioane de euro si va ajunge in 2005 la o cifra de afaceri anuala de 100 de milioane de euro.
Investita a creat pana acum 250 de locuri de munca, iar pana la sfarsitul anului vor mai fi angajate 120 de persoane.
Cea mai mare parte a bustenilor utilizati ca materie prima - molid, pin, brad - provin din padurile din Romania.
Fabrica de la Sebes a inceput productia in luna octombrie a anului trecut si la sfarsitul acestui an va ajunge la capacitatea maxima, sustin reprezentantii sai.
"De la punerea in functiune pana in prezent am prelucrat circa 200.000 de metri cubi de busteni, din care 95% a mers la export", a spus Capra.
"Capacitatea de prelucrare este de 800.000 de metri cubi de lemn anual, ceea ce inseamna o cifra de de circa 100 de milioane de euro, care va fi atinsa in 2005", a adaugat el.
 Desi principala destinatie a productiei este industria de constructii, conducerea fabricii este interesata si de industria mobilei.
"Cheresteaua produsa de noi nu se adreseaza industrei mobilei, dar nu excludem colaborarea cu producatorii autohtoni de mobila", spune Capra.
Investitia in fabrica de la Sebes a inceput in august 2002 si a fost finalizata intr-un an. Pana acum au fost construite linia de taiere, hala de prelucrare si doua uscatoare, pe o suprafata totala de 27 de hectare, iar pentru acest an au fost planificate noi investitii.
"Anul acesta vom mai construi inca cinci uscatoare. Pana la jumatate anului vom incepe si productia in schimburi, astfel ca numarul angajatilor va creste cu inca 120 de persoane", mai spune Capra.
Fabrica este detinuta de omul de afaceri austriac Gerald Schweighofer, care mai detine fabrici de prelucrare a lemnului in Austria si Cehia. Schweighofer este interesat si de achizitia de terenuri impadurite in Romania, pentru exploatare si administrare.
Conducerea fabricii studiaza in prezent oportunitatea extinderii fabricii cu noua o hala pentru prelucrare superioara a cherestelei.
"Daca se va decide in favoarea acestui proiect, investitia va fi de circa 10 milioane de euro si vor fi necesare inca 200 de locuri de munca", spune Capra.
Orasul Sebes a atras in ultimii ani investitii importante in sectorul in dustria de prelucrare a lemnului. Alaturi de compania austriaca, grupul italian Frati a investit circa 180 de milioane de dolari pentru constructia a doua fabrici care produc materiale utilizate pentru productia de mobila.
Alte companii care au investit in industria de prelucrare a lemnului sunt Losan din Spania, Werzalit din Germania, care au investit in fabrici de cherestea la Brasov, respectiv Lugoj sau firma finlandeza Finnforest. De asemenea, Kronospan a anuntat o investitie de 200 mil. $ in constructia unei fabrici de procesare a lemnului la Brasov.
Potrivit lui Schweighofer, deschiderea fabricii de cherestea a firmei Holzindustrie Schweighofer va atrage in aceasta zona si alti investitori straini in industria lemnului.
Holzindustrie Schweighofer este a treia mare companie europeana de prelucrare primara a lemnului. Compania este o afacere de familie care dateaza din secolul 17.
georgiana.stavarache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO