Prima pagina

Certificate de emisii de dioxid de carbon, vandute la mall

18.02.2008, 19:16 100

Un mall din Norvegia a vandut, incepand de sambata, certificate de emisii de dioxid de carbon, la un pret de 165 de coroane norvegiene (30,58 dolari) pe tona, transmite Reuters.

Reprezentantii centrului comercial Stroemmen Storsenter, cel de-al treilea mare mall din Norvegia, au vandut, pana la jumatatea zilei de luni, peste o treime din cele 1.000 de certificate disponibile si vor lua in considerare posibilitatea achizitiei mai multor certificate, daca stocul se va termina.

Certificatele de dioxid de carbon au fost achizitionate de cumparatori individuali sau de firme mici, pentru angajatii proprii.

Conform protocolului de la Kyoto, un astfel de certificat corespunde unei tone de dioxid de carbon, respectiv emisiilor realizate in urma conducerii unei masini pe o distanta de 5.000 de kilometri.

Protocolul permite statelor bogate si companiilor sa indeplineasca obiectivele de emisie a dioxidului de carbon prin cumpararea unor certificate. Aceste titluri pot fi folosite pentru a acoperi poluarea produsa, dar, in conditiile in care, din diverse motive - retehnologizarea instalatiilor sau restrangerea activitatii, de exemplu -, o companie ajunge sa polueze mai putin, isi poate vinde certificatele catre alte firme care vor avea astfel dreptul sa polueze mai mult.

Potrivit protocolului de la Kyoto, natiunile industrializate trebuie sa reduca, in perioada 2008-2012, emisiile de carbon cu cinci procente fata de nivelul mediu al anilor '90.

Fiecare norvegian raspunde pentru circa 11 tone de dioxid de carbon anual, in principal rezultate din arderea de combustibili fosili.

"Multi oameni vor sa cumpere certificate, dar ei nu stiau de unde pot sa le achizitioneze pana cand am inceput sa le comercializam in mall, acum acestea fiind disponibile tuturor. Facem acest lucru si pentru ca oamenii sa devina constienti de problema schimbarii climei", a declarat managerul tehnic al centrului comercial norvegian, Ole Herredsvela.

Centrul comercial nu obtine castig din vanzarea certificatelor, vanzandu-le la costul de achizitie plus o taxa de administrare de 10%, care revine partenerului sau, firma CO2focus, a adaugat Herredsvela.

Valoarea tranzactiilor cu certificate de emisii de dioxid de carbon a urcat anul trecut cu 80%, la 60 de miliarde dolari, intrucat reglementarile din acest domeniu au devenit un motiv de ingrijorare pentru mai multe companii, potrivit firmei de consultanta Point Carbon din Oslo.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO