Prima pagina

Cautat de Occident, Karadjici ia cina in Sarajevo

08.09.2000, 00:00 16



Fostul lider sarb-bosniac Radovan Karadjici, acuzat de crime de razboi, a fost vazut in week-end-ul trecut intr-un bar dintr-o suburbie controlata de sarbi din Sarajevo, relateaza cotidianul "Oslobodjenje", in editia sa de ieri.

Ziarul bosniac citeaza o sursa apropiata guvernului sarb-bosniac care afirma ca sambata-trecuta Karadjici a luat cina intr-un barulet din Lukavita, o zona a capitalei bosniace controlata de sarbi-bosniaci, relateaza Reuters. Potrivit sursei citate, Karadjici purta haine obisnuite, avea un aer obosit si nu era insotit de garda de corp.

Fostul lider, despre care se spunea ca locuieste in regiunile controlate de sarbi in estul Bosniei-Hertegovina, si-a gasit acum refugiu in locuintele unor oameni de incredere de langa Sarajevo, sustine cotidianul bosniac.

Uneori, el ramane chiar in capitala, afirma ziarul mentionat, adaugand ca se muta numai in timpul noptii.

Karadjici este cautat de Tribunalul Penal International (TPI) de la Haga, fiind acuzat de crime de razboi comise in cele 43 de luni de asediu asupra capitalei bosniace si pentru masacrul de la Srebrenita.

Fostul lider militar Radko Mladici, acuzat pentru aceleasi fapte, se pare ca locuieste la Belgrad, fiind vazut in luna aprilie in orasul bosniac Han Pijesak, unde are crescatorii de albine si de porci.

Statele Unite au oferit o recompensa de cinci milioane de dolari pentru informatii care sa ajute la arestarea lui Karadjici, a lui Mladici si a presedintelui iugoslav Slobodan Milosevici, liderul de la Belgrad fiind acuzat in 1999 pentru crimele comise impotriva etnicilor albanezi din provincia sarba Kosovo.

Procurorul TPI Carla del Ponte s-a pronuntat, intr-un interviu publicat in editia de ieri a saptamanalului german "Die Woche", pentru pregatirea unor "trupe speciale" in civil destinate arestarii criminalilor de razboi din Bosnia.

Aceasta forta ar urma sa actioneze "sub acoperirea anonimatului", deoarece "nu te poti plimba in uniforma pentru a gasi o persoana cautata", a afirmat Carla del Ponte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO