Prima pagina

Cat de riscante sunt creditele in franci elvetieni

Cat de riscante sunt creditele in franci elvetieni

Click pentru imaginea marita

15.08.2008, 20:57 28

Finantarile in franci elvetieni ar putea castiga in atractivitate in conditiile in care francul s-ar putea intari pana la 1,58 de franci pentru un euro in decembrie fata de o paritate de 1,6211 franci inregistrata in prezent, conform unei prognoze de curs a Raiffeisen.
Analistii bancii austriece arata ca, in conditiile scaderii cotatiei sub 1,6 franci elvetieni/euro vor putea fi contractate noi credite in franci elvetieni, deprecierea anticipata a monedei europene pentru 2009 urmand sa aiba un efect benefic.
"Problemele legate de cresterea economica la nivel mondial ar putea determina cresterea din nou a aversiunii fata de risc, ceea ce reprezinta conditiile ideale pentru aprecierea francului elvetian fata de euro", considera analistii Raiffeisen.
Cotatii precum cele anticipate pentru decembrie au mai fost inregistrate in 2005, cand piata romaneasca tocmai descoperea francul ca moneda alternativa de finantare adusa de OTP Bank, care avea deja experienta in Ungaria. De atunci, francul a slabit lent fata de euro.
Prognoza pentru septembrie este de 1,61 franci elvetieni/euro fata de o cotatie de 1,6211 inregistrata ieri, pentru ca la jumatatea anului 2009 cursul sa se intoarca la 1,62 franci elvetieni/euro.
Pentru anul 2009, analistii estimeaza o apreciere semnificativa a francului elvetian, diferentialul de inflatie intre zonele celor doua monede urmand sa joace rolul decisiv in evolutia cotatiei.
"In ciuda fazelor de supraevaluare sau subevaluare, cotatia franc elvetian/ euro s-a intors intotdeauna la valoarea corecta. Dar standardul de valoare corecta a francului este in jurul a 1,5 franci/euro, ceea ce inseamna ca moneda elvetiana este subevaluata in prezent", se spune in analiza.
In ultima vreme, Andreas Treichl, seful Erste Bank - actionarul majoritar al BCR, si Patrick Gelin, presedintele BRD, au criticat in termeni duri practica unor banci de a acorda credite in franci elvetieni, calificand-o drept nebunie sau prostie din cauza riscurilor pe care le-ar presupune astfel de finantari.
Raiffeisen Bank, al treilea jucator de pe piata, este cea mai mare banca de pe piata care vinde credite de consum cu garantii si credite ipotecare denominate in franci, iar Herbert Stepic, presedintele Raiffeisen International, le-a raspuns colegilor sai bancheri ca "este discutabil daca se poate spune ca finantarile in euro constituie un pacat doar in proportie de 50%, iar cele in monede exotice sunt un pacat mai mare".
Dominic Bruynseels, CEO al BCR, admitea recent ca banca a continuat sa piarda cota de piata in semestrul I tocmai din cauza concurentilor care acorda credite in franci. Pe de alta parte, BCR promoveaza intens creditul ipotecar in euro, sustinand ca acesta nu este atat de riscant avand in vedere ca euro ar urma sa inlocuiasca leul undeva dupa 2014.
Printre jucatorii din top 10 care acorda credite in franci elvetieni se mai numara Bancpost, Volksbank si Piraeus Bank.
La un credit ipotecar de 100.000 de franci pe 20 de ani, dobanda anuala efectiva variaza pe piata intre 6,6 si 8,3% pe an, in functie de structura creditului. Pentru un credit ipotecar de 100.000 de euro pe 20 de ani, cu greu mai poate fi gasita o dobanda anuala efectiva mai mica de 9%, majoritatea ofertelor situandu-se intre 9,5% si 11,5% pe an, diferenta de cost fiind vizibila.
La creditele de nevoi personale cu ipoteca pe 10 ani, o suma de 50.000 de franci poate fi imprumutata la dobanzi anuale efective de 8,5-10,5% pe an, in timp ce la euro costul porneste de la 10% si ajunge si la peste 14%.
Pe termen lung, diferentialul de inflatie continua sa sugereze ca francul are potential de apreciere, chiar daca evolutia preturilor de productie in zonele celor doua monede tind sa devina similare, din cauza impactului globalizarii economiei. Din acest motiv este posibil ca tendinta pe termen lung de apreciere a francului elvetian sa fie incetinita uneori.
Un alt factor care ar trebui sa sutina francul elvetian este nivelul ridicat al excedentului de cont curent, care a crescut in ultimii ani ajungand in 2007 la 16,9% din PIB. Initial, francul elvetian a fost marele castigator al crizei financiare, intarindu-se pana la un minim de 1,535 in raport cu euro, in 17 martie 2008, dar ulterior a intrat in defensiva. Pe 19 mai, cotatia a atins maximul de 1,638 franci elvetini/ euro. In prezent, cursul oscileaza in cadrul bandei 1,60 -1,64 franci/euro.
Diferentialul de rata a dobanzii intre zona euro si moneda elvetiana ar trebui sa joace din nou un rol mai important deoarece in ultima perioada francul nu a putut sa faca fata cresterii ratelor dobanzilor din zona euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO